brusszel


Törvény korlátozhatja a miniszteri magánbizniszeket

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.05.08  09:52   
mail
nyomtatás
A tervezet megtiltja a cseh kormány tagjainak, hogy üzleti vállalkozásokat ellenőrzésük alatt tartsanak.
Az érdekösszeütközésről szóló törvény módosításának tervezete, amely megtiltja, hogy miniszterek magánvállalkozásokat üzemeltessenek, nyáron a Cseh Képviselőház elé kerülhet - válaszolta egy ellenzéki kérdésre Bohuslav Sobotka miniszterelnök csütörtökön.

Martin Plisek, a TOP 09 párt képviselője nehezményezte, hogy a kormányban nincs politikai akarat a törvény a következő, 2017. évi általános választások előtt történő elfogadtatására.

A törvény olyan tartalmú módosítását, amely kötelezi a minisztereket, hogy magánvállalkozásaikat fogják vissza, korábban Jan Chvojka, a CSSD képviselője javasolta. A javaslatot támogatta a Képviselőház alkotmányügyi- és jogi bizottsága.


Hradzsin tér, Prága (MTI fotó)

A tervezet megtiltja a kormány tagjainak, hogy ellenőrzésük alatt tartsanak üzleti vállalkozásokat, vagy azokban 40 százalékot elérő üzletrészt birtokoljanak. Egy miniszternek hivatalba lépését követő két hónap alatt ki kell lépnie vállalkozásából. Ha egy miniszter ezt a tilalmat megsérti, elveszíti szavazati jogát a vállalkozás vezető fórumain nem részesülhet annak nyereségéből sem, a vállalkozás nem részesülhet állami támogatásban.

A Chvojka képviselő által kezdeményezett törvénymódosítás azt is megtiltja, hogy a miniszterek médiumok felett rendelkezhessenek. Így nem lehet a tulajdonukban televízió- vagy rádióállomás, sem pedig rendszeresen megjelenő sajtótermék. A javaslat e szabály megsértőit is szankciókkal fenyegeti. 

A törvénymódosítást élesen ellenezte Andrej Babis miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter pártja, az ANO. Megítélésük szerint a javaslat személy szerint Andrej Babis ellen irányul, aki az Agrofert élelmiszer- és vegyipari, valamint médiavállalkozásokból álló holding tulajdonosa. Márciusban az ANO vezetése a CSSD által kezdeményezett törvénymódosítást a koalíciós megállapodás megsértésének nevezte.

A hárompárti koalíció, amelynek még a Kereszténydemokrata Párt (KDU-CSL) a tagja, nem jutott megegyezésre a „Lex Babis” néven elhíresült tervezettel kapcsolatban, noha a kezdeményezők azt csak a következő kormány tagjaira akarják vonatkoztatni.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.