brusszel


Kiépül a Via Carpatia

A legrövidebb út jön létre Budapest és Erdély között.
Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2016.05.06  15:08   
mail
nyomtatás
A legutóbbi kormányinfón kérdéssel fordultunk Lázár Jánoshoz, tolmácsolva egy olvasónk megkeresését. Arra volt kíváncsi, hogy hol tart az M35-ös autópálya újabb szakaszának megépítése, mert bár tél végén hír jött a kivitelezői pályázatok benyújtásáról, de azóta nem hallani a projektről.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter helyben nem tudott válaszolni a kérdésünkre, írásos választ ígért. Ez ma megjött, s ebből az derül ki, hogy az M35-ös Debrecen és Berettyóújfalu közötti szakaszának kivitelezési közbeszerzési eljárása folyamatban van. Februárba az ajánlatok beadási határideje járt le. A kiírás eredményes lezárása esetén az építkezés akár már a mostani nyáron megindulhat, IKOP forrásból. Az első ütem (4. számú főút-481. számú főút) 2017 végére, a második (481. számú főút-Berettyóújfalu) egy évre rá készül el. A projekt részeként magas színvonalú közúti bekötést kap a Debreceni Nemzetközi Repülőtér is - tájékoztatta a Figyelőt a Miniszterelnökség.


A tervek szerint májusban kezdődik el az M30 Tornyosnémeti és az országhatár közti szakaszának építése, és még ebben a hónapban megjelenik az M4 Berettyóújfalu-Nagykereki (vagyis az országhatár) közti szakaszának kivitelezési közbeszerzési kiírása is.

Az M35-M4 útvonalon így belátható időn belül létrejön a Debrecen-Nagyvárad gyorsforgalmi összeköttetés. A TEN-T átfogó közúti hálózat fontos elemei a legrövidebb utat biztosítják majd Budapest és Erdély között - írta a Miniszterelnökség. A tranzitforgalom jelentős részét az újonnan megépülő szakaszok vezetik majd el nyugati irányban az M3 és M1 autópályák felé. A beruházásokkal így nemcsak Hajdú-Bihar megye déli részének megközelíthetősége javul, hanem a térség településeinek környezeti és zajterhelése is csökken.


Az említett gyorsforgalmi fejlesztésekkel a Kelet-Közép-Európa belső gyorsforgalmi kapcsolatait bővítő, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország keleti régióit egymással és a tengeri kikötőkkel összekötő Via Carpatia útvonal magyarországi szakaszai teljes hosszban kiépülnek - tette hozzá a Miniszterelnökség.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.