brusszel


Nyerő pozícióban a konzervatív Néppárt

Figyelő Online
2016.05.08  12:38   
mail
nyomtatás
A június végi spanyol parlamenti választásokon újra a konzervatív Néppárt (PP) győzelmét jósolja a neves spanyol szociológiai kutatóközpont (CIS), amely pénteken hozta nyilvánosságra legfrissebb felmérését.
A CIS negyedévente elkészített közvélemény-kutatása alapján a PP 27,4 százalékkal áll az élen, ez azonban kevesebb mint a tavaly decemberi választásokon megszerzett 28,7 százalékos támogatása.

Az adatok szerint a decemberivel megegyező sorrend várható a pártok között júniusban is: a konzervatívokat a szocialista párt (PSOE), őket pedig a radikális változásokat követelő baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) követi, majd a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt és az Egyesült Baloldal (IU) következik.

A pártok közül egyedül a Ciudadanos és az IU javított legutóbbi választási szerepléséhez képest; előbbi támogatását 15,6 százalékra mérték a decemberi 13,9 százalék helyett, utóbbi 3,6 százalékról 5,4 százalékra növelte népszerűségét a felmérés alapján.

Amennyiben most lennének a választások a PSOE a szavazatok 21,6 százalékát kapná meg - decemberben 22,1 százalékot szereztek -, a Podemos pedig 17,7 százalékot, szemben a tavalyi 20,6 százalékkal.

A választások közeledtével körvonalazódik a Podemos és a IU együttműködése, amely azonban még nem született meg. Ha együtt indulnak a választásokon, közösen megelőzhetik a szocialista pártot, baloldali szövetségük második lehet a választásokon és a legnagyobb ellenzéki erővé válhatnak - mutat rá a CIS kutatása.

A mezőny erős, az élen álló pártok között kevés a különbség, így arra lehet számítani, hogy a decemberi eredményhez hasonlóan júniusban sem tud önállóan kormányt alakítani a győztes, és más párt vagy pártok támogatását kell megszereznie, hogy hatalomra kerüljön.

Csakhogy a spanyol pártok az elmúlt hónapokban kudarcot vallottak az együttműködésben, és azért kell megismételni a választásokat, mert a törvényi határidőn belül senki nem tudott kormányt alakítani.

A politikai elemzők szerint a júniusi választások eredményét befolyásolhatja, hogy a választókra miként hatott az elmúlt hónapok politikai patthelyzete. Többen úgy vélik, hogy ez a választási részvételben fog megmutatkozni, és kevesebben mennek majd el szavazni mint decemberben, amikor a 36,5 millió választó 73,2 százaléka adta le voksát.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.