brusszel


Bedőlhet a dohánypiac

Figyelő Online
2016.05.08  11:42   
mail
nyomtatás
A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ) szerint a piac teljes összeomlásához vezetne, ha elfogadná az Országgyűlés a dohánytermékekre vonatkozó új jövedékiadó-emelési javaslatot - közölte a szakmai szervezet pénteken az MTI-vel.
A tájékoztatás emlékeztet: a kormány által benyújtott javaslat három lépésben másfél év alatt 29 százalékos jövedékiadó-emelést tervez a dohánytermékeknél.

A szövetség szerint az adóemelés a cigarettánál dobozonként akár 300 forint árnövekedést is hozhat 2017 végére. Hozzáteszik, hogy az új uniós dohánytermék-irányelv életbe lépésével a 19 szálas cigarettásdobozok eltűnnek, és helyettük 20 szálas lesz a legkisebb kiszerelési egység, ami szintén komoly árnövelő hatással bír.

Ekkora mértékű és ilyen gyors ütemű adóemelés a piac teljes összeomlásához vezetne - vélekedik a szakmai szervezet. Emellett az is félő, hogy a feketepiac jelentősen megerősödne, a határ menti bevásárló turizmus pedig felélénkülne. Példaként említik, hogy Szlovákiában jelenleg 3 euró alatti áron kapható 20 szál cigaretta, ami már most is olcsóbb a hazai termékeknél.


A szövetség szerint ezek a folyamatok rontják a kiskereskedők és a legális piaci szereplők jövedelmezőségét, erősítik a csempészbandákat és az adóbevételek alakulására is negatív hatással lesznek.

A DBMSZ álláspontja szerint létezik olyan adóemelési megoldás, amellyel el lehet érni az irányelvben meghatározott jövedéki adóterhelést anélkül, hogy ez a piac teljes összeomlásához vezetne. Ezért a szakmai szervezet egyeztetést kezdeményez a Nemzetgazdasági Minisztériummal, bízva abban, hogy sikerül egy ésszerű adóemelési menetrendet kidolgozni az elkövetkezendő évekre.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.