brusszel


India is bejelentkezett a latin-amerikai piacért

Figyelő Online - Deák Alexandra
2016.05.08  13:40   frissítve: 2016.05.07 07:44
mail
nyomtatás
A dinamikusan fejlődő India az elmúlt ötven évben kellő igyekezettel fűzte egyre szorosabbra gazdasági kapcsolatait a világ különböző részeivel, Latin-Amerika azonban mindeddig a perifériára szorult e tekintetben. Az utóbbi időszakban azonban egyre több jel utal arra, hogy kölcsönösen felértékelődik viszonyuk.
Az India és Latin-Amerika között lévő jelentős földrajzi távolság és a közös történelmi múlt hiánya miatt az elmúlt évszázadok alatt csupán kevés interakció jellemezte kapcsolatukat. Ennek ellenére több politikai és gazdasági hasonlóság is felfedezhető a két térség között, hiszen mindkettő az európai gyarmatosítás színhelye volt, és komoly fejlődésbeli problémákkal kellett szembenéznie a függetlenség kivívása után - a kolonizáció és a függetlenségért folytatott harc pedig viszonyuk egyik kulcspontjának bizonyult a történelem során.

Bár a latin- és közép-amerikai régió legjelentősebb kereskedelmi partnere a térséggel évi mintegy 264 milliárd dollárnyi kereskedelmi forgalmat folytató Kína, az ország gazdasági növekedésének lassulása kezd teret engedni más országoknak is a dél-amerikai kontinensen való terjeszkedéshez. India már egy ideje kereskedelmi kapcsolatban áll a Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) tagállamaival, méghozzá korántsem jelentéktelen, évi 46 milliárd dolláros forgalmat bonyolítva le, és számos indiai nagyvállalat is megvetette lábát a térségben.

Közülük is kiemelkedik a három óriás: a Tata, mely a telekommunikációs piac egyik vezéralakja, a Reliance Industries Limited, mely az energiaipar egyik élharcosa, és a teljes India-Latin-Amerika kereskedelem forgalmának egynegyedét tudhatja magáénak, valamint az Aditya Birla Group, mely a világ legnagyobb fonalgyártó cégeként évi kétmilliárd dolláros hasznot termel nehéz- és textilipari tevékenysége által (többek között kémiai vegyületek előállításával is foglalkozik). Mind hosszú távon gondolkodnak, és alaposan előkészítették érkezésüket a térség országaiban, mely egyre szorosabbra látszik fűzni India és Latin-Amerika kapcsolatát. Emellett Brazília és India a BRICS-ben is együttműködik, ami India legfőbb kereskedelmi partnerévé lépteti elő az országot a kontinensen.

A teljes cikk a lumens.hu-n olvasható.
Kapcsolódó cikkek
Lumens
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.