brusszel


„A forradalom digitális lesz"

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.05.08  10:06   
mail
nyomtatás
Megszólalt a Panama Papers dokumentumokat kiszivárogtató titokzatos forrás. Felajánlotta, hogy mentességért cserébe segítséget nyújt a hatósági eljárások sikeres lebonyolításához.
Egy 1,800 szó terjedelmű nyilatkozatban "John Doe": kijelentette, sohasem dolgozott hírszerző ügynökség vagy kormány számára. Bevezetésként leszögezte: azt szeretné, ha az emberek „azonos jövedelemhez” juthatnának.

A Panama Papers anyagai ismertették, hogy a gazdagok bizonyos köre hogyan használja az offshore vállalkozásokat adócsalásra és az előírások megkerülésére.

A kiszivárgott dokumentumok a Mossack Fonseca jogi irodából származnak. A cég tagadja, hogy bármi rosszat tett volna és azt állítja, hogy számítógépes betörés áldozata.

Az anyagokat tényfeltáró újságírók százai vizsgálják, közöttük a BBC munkatársai, akik hónapokig a Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Szövetségével (ICIJ) közösen, titokban dolgoztak. A dokumentumok több száz politikus, hivatalnok, országok korábbi és jelenlegi vezetői, ismert közéleti személyiségek és sportcsillagok eltitkolt vagyonát tárták fel. A világ adóparadicsomaiban bejegyzett több mint 200 ezer, tényleges tevékenységet nem folyató vállalkozás, alapítvány és vagyonkezelő neve vált ismertté.

John Doe nyilatkozata nem sokkal az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama gazdaság helyzetéről tartott beszéde előtt jelent meg. Az elnöki beszéd utalt is a Panama Papers-re, amely rávilágított a korrupció és az adócsalás problémáira. Barack Obama kijelentette: az Egyesült Államoknak meg kell követelni, hogy a bankok azonosítsák az adóparadicsomokban bejegyzett, eddig névtelenséget biztosító társaságok tulajdonosait. Azt ígérte: kormányzatának lépései lehetővé teszik, hogy az érintetteket könnyebben rávegyék az adófizetésre.

'Büntetlenség'

Bár a titokzatos forrás a John Doe nevet használta, még nem tudni, hogy férfi vagy nő-e az illető. „A forradalom digitális lesz” című nyilatkozatot John Doe a következő mondattal indította: „Az azonos jövedelem biztosítása korunk egyik meghatározó fontosságú kérdése.” Megállapította: „A bankok, pénzügyi szabályozó- és adóhatóságok megbuktak. Olyan döntések születtek, amelyek megóvták a gazdagokat és a terheket inkább a közepes- és alacsony jövedelmű rétegekre terhelték. A Panama Papers dokumentumai alapján több ezer per indítható, ha a bűnüldözési hatóságok megkapják és kiértékelik az egyes ügyeket.”

"Az ICIJ és partnereinek cikkei helyesen döntöttek, amikor nem továbbították a dokumentumokat a bűnüldözési szerveknek. Én viszont, amíg tehetem, hajlandó vagyok együttműködni ezekkel a szervezetekkel. Azok a személyek, akik vitathatatlan bűncselekményekre hívják fel a közvélemény figyelmét, megérdemlik, hogy büntetlenséget garantáljanak számukra.”

'Mocskos ügyek'

A kilétére vonatkozó találgatásokkal kapcsolatban John Doe közleménye megállapítja: „Le szeretném szögezni: se alkalmazottként, se szerződéses félként nem dolgozom és soha sem dolgoztam egyetlen kormánynak vagy hírszerző ügynökségnek. Nézeteim kizárólag személyesek, mint ahogyan az a döntésem is, hogy a dokumentumokat a Suddeutsche Zeitung és a Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Szövetsége (ICIJ) rendelkezésére bocsátom. Semmiféle politikai célom nem volt, de eleget értettem belőlük ahhoz, hogy átlássam: milyen óriási igazságtalanságokról esik szó bennük. "

John Doe megállapítja, hogy a világ igazságügyi rendszerei „képtelenek voltak fellépni a Földön elburjánzó adóparadicsomok rákos daganatai ellen.”

„Azért döntöttem a Mossack Fonseca leleplezése mellett, mert úgy gondoltam, hogy alapítóinak, alkalmazottjainak és ügyfeleinek felelniük kell ezekben az ügyekben való közreműködésükért, amelyek közül eddig csak néhány került napvilágra. Évekbe, lehet, hogy évtizedekbe kerül, mire a Mossack Fonseca valamennyi mocskos ügye ismertté válik.”

A panamai székhelyű Mossack Fonseca azt állítja, hogy számítógépeit külföldi hackerek támadták meg és panaszt nyújtott be a panamai főügyész hivatalához. Meggyőződése, hogy semmi jogelleneset nem követett el és a kiszivárgott információkat félreértelmezték.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.