brusszel


Obama üzent Trumpnak

Figyelő Online
2016.05.08  10:59   
mail
nyomtatás
Az amerikai elnök sajtóértekezleten "üzent" a republikánusok várható elnökjelöltjének, akit bírált John Kerry külügyminiszter is, egy egyetemi évzáróünnepségen elmondott beszédében.
Barack Obama a Fehér Házban tartott sajtóértekezletet, s újságírói kérdésre válaszolva hozta szóba Donald Trumpot. "Ez nem a szórakoztatóipar, elnöknek lenni nem azonos egy valóságshow-ban nyújtott szerepléssel" - fogalmazott az elnök, utalva arra, hogy Donald Trumpnak hosszú időn keresztül saját valóságshow-ja volt az egyik televíziós csatornán. Obama, miközben nem emelte ki Trump egyetlen vitatott megjegyzését vagy kampányszereplését sem, arra intette az újságírókat és a közvéleményt is, hogy alaposan mérlegeljék Trump állásfoglalásait.

Pénteken John Kerry, az amerikai diplomácia irányítója is bírálta Donald Trumpot. A külügyminiszter egy bostoni egyetemi évzáró ünnepségen elmondott beszédében minősítette károsnak azt, amit ő Trump külpolitikai állásfoglalásaiból izolacionista politikaként érzékel. Bostonban úgy fogalmazott: ha Amerika bezárkózik, annak rossz hatása lesz az ország jólétére is. "Mi soha nem leszünk a csúcson, ha elfogadjuk házaló ügynökök és vásári mutatványosok tanácsait, akik azt gondolják, hogy a földkerekség legnagyobb hatalmú országa erős maradhat úgy, hogy befelé néz, falak mögé rejtőzik, ráadásul olyan korban, amikor a technológiai fejlettség ezt eleve lehetetlenné teszi" - fogalmazott a külügyminiszter.

Közben gyarapodott a Trump elnökjelöltségét ellenző befolyásos republikánus politikusok tábora. Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor ugyanis - aki maga is indult az elnökjelöltségért, de viszonylag korán kiszállt a küzdelemből - bejelentette, hogy nemcsak hogy nem támogatja az üzletember elnökjelöltségét, hanem távol marad az elnökjelölt-állító országos konvenciótól is. Reince Priebus a párt elnöke azonban békülékenyen és bizakodóan nyilatkozott: a Politico című lap által szervezett rendezvényen arról beszélt, hogy Trump a színfalak mögött "sokkal kedvesebb és barátságosabb, mint a választási gyűléseken". Priebus szerint Trump már eddig is sokat változtatott a stílusán.

A Trump támogatását csütörtökön visszautasító képviselőházi elnök, Paul Ryan hivatala pénteken bejelentette: a republikánus házelnök a jövő hétre a törvényhozásba, a republikánus vezetőkkel történő tanácskozásra invitálta Donald Trumpot.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.