brusszel


Andy Vajna: Elég adót fizetek

Figyelő Online - Jandó Zoltán - Váczi István
2016.05.09  10:35   
mail
nyomtatás
Nincs offshore cégem - jelentette ki lapunknak Andy Vajna üzletember-kormánybiztos, hozzátéve: megvált karib-tengeri érdekeltségeitől. Tagadta, hogy médiabirodalom építésére kapta meg a kormánytól a fővárosi kaszinómonopólium profitját. Elképzelhető, hogy Tokajban pincészetet vásárol. Egészsége mellett beszélt politikai függetlenségéről, valamint barátairól: Habonyról és Rogánról is.
- Likviditási gondok lennének a TV2-nél?
– Azok voltak, amikor átvettem, de már nincsenek, amióta én állok a csatorna mögött.

– Akkor miért kellett a hírek szerint többmilliárdos forgóeszközhitel az Eximbanktól?

– A kezdetektől azt terveztem, hogy külső finanszírozást is bevonok, az nem működik, hogy kizárólag a saját pénzemet teszem egy vállalkozásba. Három-négy bankkal tárgyaltunk, ebből végül kettővel állapodtam meg, az egyik az Exim, a másik az OTP, mindkettő esetében szigorú, piaci feltételekkel. A forgóeszközhitel egyébként már a vásárláskor tervben volt.

– Egy alapvetően külkereskedelmi profilú hitelintézet finanszírozza a TV2-t. Ez azt jelenti, hogy végez majd a csatorna külföldi tevékenységet, esetleg vesznek külföldi tévéadókat?
– Nincs kizárva.

– De ilyen ígéretet nem kellett tenni az Eximnek?
– Nem kellett, ők a saját üzleti tervünk alapján hagyták jóvá a hitelt. Ebben pedig egyelőre nem szerepelt a külföldi terjeszkedés.

– Amikor bejelentette a felvásárlást, egy másik, Fonyó Ká-roly tulajdonában lévő cég azt állította, hogy pár nappal korábban már megvette a TV2-t. A dologból azóta per lett. Milyen kimenetelre számít?
– Nem minket perelnek. Én az egész történetet csak azt követően ismertem meg, hogy megállapodtam a csatorna megvásárlásáról. Ekkor tudtam meg, hogy van egy vevő, akinek vételi opciós jogot adtak a korábbi tulajdonosok. Nem tudom, nem is akarom tudni, hogyan csinálták ezt, ez az ő dolguk. A lényeg, hogy én egy tiszta vállalatot vásároltam, a tulajdonosi viszonyok egyértelműek, így a perekkel sem foglalkozom.

– Miért gondolta, hogy Dirk Gerkens, az RTL korábbi vezére a megfelelő ember a TV2 élére?
– Nagyon szépen felépítette az RTL-t, és úgy gondoltam, hogy nekem erre a tapasztalatra szükségem van. Ott egy olyan fantasztikus csapatot állított össze, amely hétről hétre bizonyította a tehetségét, és egy ilyet szerettem volna én is. Az, hogy ebbe mennyire vonja be a régi embereket, akikkel együtt dolgozott, az az ő döntése.

– Ha ennyire szabad kezet kapott, akkor mi volt az oka, hogy a vásárlás lezárását követően még hónapokig nem volt aláírási joga a társaságban?
– A szerződését hónapokig egyeztettük, de Dirk január óta teljes felhatalmazással irányítja a céget.

– A munkáltatói jogokat gyakorolhatta szerződés nélkül?
– Igen, erre kapott külön felhatalmazást. Úgy működik a dolog, hogy a napi operatív dolgokért – köztük, a sajtóban megjelentekkel ellentétben, a gazdasági és a hírigazgató napi szintű operatív irányításáért – ő felel, a műsorstruktúráról együtt beszélgetünk, a stratégiaalkotásban pedig nagyon erősen benne vagyok.

– Az „együtt beszélgetünk” alatt kit kell érteni? Csak Dirk Gerkenst vagy mondjuk Habony Árpádot is?
– Habony Árpád jó barátom, de ehhez a csatornához semmi köze nincs.

– A folyosói pletykák szerint elég gyakran feltűnik a Róna utcai székházban.
– Én még nem találkoztam vele a Róna utcában.

– Azokhoz a személyi döntésekhez sem volt köze, amelyek igencsak megosztották a szakmát és a közvéleményt, s nagyban hozzájárultak a TV2 nem éppen kedvező sajtójához?
– Ha visszaemlékezünk, hogy mi történt, amikor létrehoztuk a Filmalapot, és annak milyen volt a sajtója, akkor ahhoz képest a TV2 sétagalopp. Mindig vannak tiltakozások, amikor egy új rendszer jön létre egy megszokott régi helyén, és a média abból él, hogy eladja a konfliktusokat. Más kérdés, hogy ezeket gyakran épp a sajtó gyártja.

– Azért voltak olyan hírek, hogy például Miki Tímea kinevezését a Tények élére Dirk Gerkens vétózta meg. Ez nem arra utal, hogy tisztán ő döntött.
– Semmi ilyesmi nem történt. Sokan szeretnének a TV2-nél dolgozni, és mi elég alaposan megválogatjuk őket tehetség alapján. De ez nem az én kompetenciám, hanem a vezérigazgatóé. Eddig is így volt, és a jövőben is így lesz. Az ő dolga, hogy egy olyan stábot alakítson ki, amellyel meg tudja vívni ezt a harcot.

– Akkor miért szabták szűkre a vezérigazgató mozgásterét az alapító okiratban, mint ahogy ez a sajtóban megjelent?
– Korábban is jeleztem, hogy a televízió irányításában aktívan részt kívánok venni, az alapítói okiratban emiatt szükséges volt tisztázni a tulajdonosi szerepemet, a döntéseket azonban a televízió vezetésével az ő szakmai javaslataik alapján közösen hozzuk. Az első néhány hónap eredményei Dirk stratégiáját igazolják, nem korlátoztam őt semmiben.

– Milyen a kapcsolata Dirk Gerkensszel?

– Kifejezetten jó. Tegnap épp együtt szivaroztunk, és megbeszéltük, hogy melyik focimeccset nézzük meg közösen.

– Szóval személyi ügyekben eddig is a vezérigazgató döntött. Mi a helyzet a Tényekkel? Sokan annak a szerkesztési elvein is Habony Árpád keze munkáját vélték felfedezni.
– A hírműsorokért kizárólag Szalai Vivien (a TV2 új hírigazgatója – a szerk.) a felelős. Egyébként mi a Filmalapnál is talán az egyetlen olyan kulturális sziget vagyunk, amelybe a politika nem szól bele. Ez volt a feltételem, különben nem vállaltam volna. Politikailag teljesen független vagyok.

A teljes interjú a Figyelő 2016/18. számában olvasható.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.