brusszel


Gurul az alma - kanyart vett az Apple-történet

Figyelő Online - Halaska Gábor
2016.05.09  15:03   
mail
nyomtatás
Szerencsétlenség érte a világ legértékesebb vállalatát: 13 évnyi sikerszéria után 13 százalékkal esett az Apple árbevétele. A heves tőzsdei reakcióra rátett egy lapáttal, hogy kiszállt a legismertebb nagybefektető, Carl Icahn. Egy kínai konkurens vezére idejétmúltnak nevezte a céget és termékeit. A növekedési képesség visszaszerzéséhez a netre kötött autók terjedése, az online tévé felturbózása, rengeteg üzleti felhasználó vagy egy sokkal-sokkal jobb iPhone kellene.
Még a hazai nagyvállalati vezetők számára is elképzelhetetlen méretű anyahajó motorja pörgött túl az elmúlt hónapokban. A világ több szempontból legnagyobbra nőtt technológiai vállalata, az Apple Inc. 13 évnyi megszakítás nélküli növekedés után a múlt héten közel 13 százalékos negyedéves bevételcsökkenést jelentett. A magyar költségvetés bevételi oldalának négyszeresét is meghaladja az almás cég éves forgalma (tavaly közel 234 millárd dollár volt), de mint minden töretlennek látszó sikersztori, a cupertinói is eljut egyszer a legmagasabb pontjára. Nagyon úgy néz ki, hogy az Apple történetében a 2015-ös év lesz az abszolút csúcs. Hacsak nagyon gyorsan nem dobnak valami hatalmasat, hogy a rengeteg, számukra negatív folyamatból eredő pozícióromlás ne köszönjön vissza minden egyes jelentésben.

TELÍTŐDŐ PIAC
Persze a problémák egyelőre erősen relatívak: a 2016. első negyedéves árbevétel az elemzői várakozásoknál mindössze 2,8 százalékkal lett alacsonyabb (50,56 milliárd dollár), és a részvényenkénti eredmény is csak 5,2 százalékkal maradt el a Wall Street-i várakozások átlagától. Temetni tehát nem kell a nem kevesebb mint egymilliárd használatban lévő eszközt magáénak tudó Apple-t, de nagyon úgy tűnik, hogy a hullámvasúton felértek a legmagasabb pontra, ahonnan már csak lefelé vezet az út a következő években.

Ezt a pesszimista meglátást erősíti, hogy a vállalat legismertebb, ikonikus és a cég stratégiájába is sokszor belebeszélő befektetője, Carl Icahn tőzsdemágnás április utolsó munkanapján bejelentette: kiszállt az Apple-ből. Pusztán erre a hírre újabb 3 százalékkal csökkent a részvények árfolyama, miután az előző napi rossz adatok okán már 6,5 százalékos esést el kellett szenvednie. Ez a kétnapos nagy zuhanás közel 50 milliárd dollárral, 527 milliárdra csökkentette a világ még így is legértékesebb vállalatának piaci kapitalizációját.

Ahogy egy ekkora gigásznál lenni szokott, a háttérben húzódó problémák meglehetősen összetettek. Leegyszerűsítve azonban elmondható, hogy a bevételek (és a nyereség) több mint fele az iPhone-ok értékesítéséből származik, illetve ezek vásárlói a legnagyobb fogyasztói az almás cég fizetős szolgáltatásainak. Sőt, előbb-utóbb vásárlói lesznek tábla- és noteszgépeinek is, nem szólva a szintén extraprofitot termelő gyári kiegészítők százairól. Az Apple okostelefonjainak népszerűsége azonban - több okból is - visszaesett. Legfőképpen azért, mert telítődött a globális piac: aki megtehette és megkívánta, az már megvette a maga iPhone-ját, így részese lett a nagy varázslatnak. A nagyobb képernyős, bő másfél éve debütált 6-os szériát pedig nem cserélik le tömegesen az alig jobb 6s-re.

KÍNA A LUDAS
Mindeközben ráadásul elárasztják a világpiacot a fő ellenlábasnak számító Android rendszerű telefonok. Ezeken belül is elsősorban pimaszul olcsó, mégis minőségi eszközök tucatjai, főként a feltörekvő kínai gyártók - például a Huawei, a Lenovo, a Meizu, a Xiaomi vagy újabban a LeEco - jóvoltából (Fanokat fillérekért - Figyelő, 2016/7. szám). Ezek jellemzően egy iPhone árának már a harmadáért-negyedéért kaphatók, és a hardvert tekintve legalább Apple-minőségű készülékek.

A használhatóság terén azonban továbbra is verhetetlen az amerikai fejlesztésű - igaz, Kínában gyártott - eszköz és a köré épült online ökoszisztéma, amelyhez az iPad és Mac gépek is hozzátartoznak. A baj csak az, hogy az idén ezek forgalma is érezhetően visszaesett. A már említett egymilliárd eszköznek köszönhetően ugyanakkor az online szolgáltatásokból származó bevételek még nőttek is, mintegy 20 százalékkal.
Az iPhone bajait látva vérszemet kaptak a konkurensek: Jia Yueting, az egyik legagresszívebb kihívó, a LeEco alapítója a CNBC-nek adott interjújában pár napja egyenesen elavultnak, idejétmúltnak bélyegezte az Apple-t.

Szavainak súlyt ad, hogy itthon szinte ismeretlen cégének telefonjai a nagy konkurensek árának mintegy harmadából kijönnek, miközben minőségük elsőrangú. Ezt részben az teszi lehetővé, hogy tervei szerint profitot kizárólag a hardverein kínált - Amazon-szerű - e-kereskedelemből, valamint tartalom-előállításból realizál. Emellett filléres óriástévéket és tableteket is kínál, s nemcsak otthon, hanem a hatalmas indiai piacon is. Mi több, a LeEco - pontosabban tulajdonosának amerikai vállalata, a Faraday Future - már egy e-autó prototípust is bemutatott, amely a Teslát hivatott legyőzni (Rövid menetelés - Figyelő, 2016/4. szám).

Az Apple értékesítési adatainak rég nem látott csökkenése mögött - ahogy ezt már hónapokkal korábban előre jelezték az elemzők - jórészt a lassuló kínai piac volt: az országban 26 százalékkal estek az iPhone-eladások! Érdekes, hogy az „anyaországban" kevésbé, inkább a külön számon tartott Hongkongban csökkentek jobban a vásárlások. Ennek ellenére globálisan ez év első három hónapjában 51,2 millió eladott telefont jelentett az Apple, ez közel egymillióval több is az elemzői várakozásoknál. Emögött viszont az áll, hogy a prémium iPhone-ok kevésbé fogytak, mint korábban. Helyettük a közép- és belépő kategóriás készülékeket vásárolták, így hiá-ba magas az értékesített darabszám, a bevétel esett.

További részletek a Figyelő 2016/18. számában.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.