brusszel


Fény a metróalagútban

Figyelő Online - GYÉVAI ZOLTÁN, Brüsszel
2016.05.09  15:26   
mail
nyomtatás
Több mint harminc nappal a belga fővárosban történt véres merényleteket követően az utasok újra birtokba vették a terroristák által megtámadott metróállomást és a repülőtér nagy részét. A sokk kiheveréséhez azonban lélektanilag, politikailag és gazdaságilag is hosszabb időre lesz szükség.
Majdnem napra pontosan egy hónappal a brüsszeli merényletek után, a múlt héten újranyitották az eredeti állapotának megfelelően helyreállított Maelbeek metrómegállót. Ez az a hely, ahol március 22-én, a reggeli csúcsforgalomban, néhány pillanattal a szerelvény továbbindulását követően a második kocsiban felrobbantotta magát az egyik merénylő, húsz embert rántva magával a halálba.

MINDENKI EGYÜTT
Maelbeek, a mártír metrómegálló első látásra semmit sem változott a véres terrortámadás előtti időkhöz képest. A mozgólépcsőn a mélybe leereszkedve az embernek mégis futkos a hátán a hideg. Az előtérben ácsorgó biztonsági emberek mellett egy üzenetekkel sűrűn teleírt hatalmas fehér vászon hívja fel magára a figyelmet. Az üzenőfal közepén egy nagyméretű szív, benne a belga főváros nevezetességeivel, a híres pisilő kisfiútól kezdve az Atomiumon át egy tölcsér sült krumpliig. „Tous Ensemble" (Mindenki együtt) - olvasható a felirat a vörösre festett szív fölött, alatta a tragédia dátuma. Körülötte pedig az áldozatokra emlékező s a terrorizmust elítélő üzenetek fran-ciául, hollandul, angolul és még ki tudja, milyen nyelveken.

Azon az oldalon ereszkedünk le a metróba, ahol egy hónappal ezelőtt a hatalmas robbanás darabokra szaggatta a szerelvényt s a benne ülőket. Nincs csúcsidő, de a szokásosnál akkor is jóval kevesebben téblábolnak a peronon a következő járatra várva. Többnyire riadt, gyanakvó tekintetek: láthatóan mindenki átérzi, hogy nem egy hétköznapi metrómegállóban készülnek a felszállásra. Még hetekig, esetleg hónapokig is eltarthat, mire a borzalmas emlékek megfakulnak, és fokozatosan elmúlik a zsigeri félelem.

Belgium szeptember 11-éje után egy hónappal Brüsszel és lakói lassan kezdenek kijönni abból a sötét, mély alagútból, ahová az összesen 32 halálos áldozatot és több mint 300 sérültet követelő kettős terrorakció taszította őket. A másik gyászos helyszínen, a repülőtéren is lassanként normalizálódik a helyzet. Vasárnap részlegesen újranyitották a légikikötő indulási csarnokát, amelyben hatalmas pusztítást okozott a tíz másodperces különbséggel felrobbant két piszkos bomba. Hétfő óta 80 százalékos kapacitással működik a reptér, amelynek vezetői azt ígérik, hogy június második felében, a nagy nyári szabadságolások előtt újra visszatér az élet a régi kerékvágásba.

A merényletek óta eltelt közel 40 napban nemcsak a károkat szenvedett infrastruktúra helyreállításában történt jelentős előrelépés. A belga rendőrségnek, úgy tűnik, sikerült felszámolnia a támadást végrehajtó terrorista sejtet, amelynek tagjai vagy már nincsenek életben, vagy a rácsok mögé kerültek. A tavaly novemberi párizsi merényleteket végrehajtó kommandó egyetlen túlélőjét, Salah Abdeslamot a belga hatóságok a múlt héten már ki is adták Franciaországnak, ahol felelősségre vonják.

BELGÁS NEMTÖRŐDÖMSÉG
A tanulságok levonása és az esetleges politikai, intézményi, illetve személyi felelősség megállapítása azonban előreláthatólag még hónapokat vesz igénybe. Az viszont már most is eléggé egyértelmű, hogy súlyos rendszerszintű hiá-nyosságok és fatális hibák segítették a gonosztevőket ördögi tervük végrehajtásában. A repülőtéren és a metróban önmagukat felrobbantó el-Bakraoui fivéreknek például a terrorakciók időpontjában a börtönben kellett volna ülniük, ha az illetékes hatóságok lelkiismeretesen és főleg összehangoltan végezték volna a munkájukat.

Egy a sajtóban kiszivárgott bizalmas rendőrségi jelentés szerint pedig Salah Abdeslam s az egyik párizsi teraszon öngyilkos támadást elkövető testvére, Brahim már 2015 elején a hatóság látókörébe került, ki is hallgatták őket, ám „a humán- és anyagi erőforrások szűkössége" miatt végül tavaly áprilisban lezárták a nyomozást. Utólag megállapítható: ez végzetes hibának bizonyult.

További részletek a Figyelő 2016/18. számában.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.