brusszel


Lekerült a napirendről az egykulcsos társasági adó

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2016.05.10  15:35   
mail
nyomtatás
A középtávú költségvetési kitekintés nem számol az egységes kulcs bevezetésével. Az szja-nál még van remény.
A személyi jövedelemadó akár 2020-ig is a jelenlegi, 15 százalékos maradhat a kormány által benyújtott középtávú költségvetési kitekintés szerint. A 2017-es büdzséhez készített, 2018-2020 közti időszakra szóló dokumentumban így ír erről a Nemzetgazdasági Minisztérium: „A személyi jövedelemadó - technikai feltevésként - a teljes időhorizonton 15 százalék. A számítások tartalmazzák a friss házasok adókedvezményének felfutását, továbbá a két gyermekesek kedvezményének 2018-2019. évi fokozatos emelését."

Tompítja ugyanakkor a csalódottságot, hogy - mint az NGM is jelzi - a kitekintésben csak a hatályos jogszabályokat tudták figyelembe venni. Vagyis az itt közöltekhez képest akár még lehet is szja-csökkentés a következő években. Az nem valószínű, hogy egy lépésben mérsékelnék 9 százalékra a mostani mértéket, az ugyanis mintegy 600 milliárd forintot szipkázna ki a költségvetésből. Fokozatos vágásokkal azonban közelíteni lehet az Orbán Viktor miniszterelnök által megálmodott egy számjegyű szja-hoz.
A társasági adó esetében már másmilyen megfogalmazással találkozunk, ami azt sugallja, hogy a tervezett egyszerűsítéssel már nem számol a kormány.

Korábban arról volt szó, hogy az szja-hoz hasonlóan a tao is egykulcsos lesz. Jelenleg 19, illetve 10 százalékos az adó kulcsa, utóbbi 500 millió forint adóalapig lehet igénybe venni. Eddig arról volt szó, hogy ezt a két kulcsot közelítik egymáshoz, a találgatások szerint valahol 10-12 százaléknál alakulhatott volna ki a végső mérték. Most azonban úgy tűnik, a kormány letett erről a tervéről. Ismét az NGM-et idézzük a dokumentumból: „A társasági adónál egységes kulcs bevezetésével nem számol a kitekintés". Ez nem olyan hivatkozás, mint az szja esetében, nem tesznek említést technikai feltevésről. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy ez a kérdés lekerült a napirendről.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.