brusszel


Hollik: a népszavazás erős jelzés lehet az EB-nek, hogy rossz úton jár

Figyelő Online
2016.05.11  11:17   
mail
nyomtatás
A népszavazás erős jelzés lehet az Európai Bizottságnak (EB), hogy rossz úton jár - mondta Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy az Országgyűlés kedden elrendelte a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazást, amelyet a kormány kezdeményezett.
A politikus jelezte. a népszavazás a legerősebb nyomásgyakorlási forma, és ha a kormány egy sikeres népszavazást tud a háta mögött, azzal sokkal hatékonyabban tud tárgyalni Brüsszelben "és remélhetőleg sokkal erősebben tud nemet mondani a zsarolásra".

Mint mondta, az Európai Bizottság azzal "zsarolja" azokat a tagállamokat, amelyek nem akarnak engedni a kényszerbetelepítésnek, hogy egy be nem fogadott migráns után 78 millió forintot kellene befizetni. Hozzátette: ez "irreálisan nagy összeg", és - mint mondta - amíg egy magyar állampolgárra egymillió forint uniós fejlesztési pénz jut, addig egy migráns 78 millió forintot ér az EU-nak.

Hollik István megjegyezte, a bizottság javaslata még nem végleges, a tárgyalások még nem zárultak le, a tagállamok miniszterelnökeinek "még van mozgástere", és abban bíznak, egy sikeres magyarországi népszavazás elindíthat egy olyan folyamatot, amelyhez más tagállamok is csatlakoznak, és így a bizottsági javaslatot "le lehet söpörni az asztalról".

Egy olyan Európai Unióba léptünk be, ahol a demokrácia a legfőbb érték, és ennek a demokráciának az egyik legfőbb tartóoszlopa a népszavazás. Aki egy demokráciában a népszavazást támadja, az felelőtlenül jár el - mondta.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.