brusszel


Migránsválság 2.0

Figyelő Online - Inotai Edit
2016.05.13  09:00   
mail
nyomtatás
AFRIKAI EXODUS. A jelenlegi menekültválság csak gyenge előszele annak, ami Európára várhat. A demográfiai robbanás és egy esetleges klímakatasztrófa nem másfél, hanem akár több tízmillió embert űzhet Afrikából Európába.
Megbénította a világ legnagyobb politikai-gazdasági szervezetét, az Európai Uniót a menekültválság. Pedig még csak szivárognak az emberek Európába ahhoz képest, amire fel kellene készülni. A szomszédban eszkalálódó helyzetre valószínűleg sem falak, sem kerítések, sem pedig egy megerősített parti őrség nem nyújt majd megoldást.

JÖN A NÉPESSÉGROBBANÁS
Soha nem nőtt még egyetlen földrész lakossága sem olyan gyorsan, mint Afrikáé, figyelmeztetnek a demográfusok. A 19. század elején még csak 120 millión lakták, 2007-re elérte az egymilliárdot, vagyis megtízszereződött, 2050-re pedig 2,5 milliárdnál tartanak majd: minden negyedik ember a földön már afrikai lesz. Az évszázad végére 4,4 milliárdan laknak majd Afrikában, csaknem a Föld összlakosságának a fele.

A szakértők a mai napig értetlenül állnak az előtt, hogy Latin-Amerikától vagy Ázsiától eltérően itt még mindig nem sikerül érezhető változást elérni a születésszámokban. Sőt, még ott is, ahol korábban sikerült némi javulást elérni, visszaesés tapasztalható: a családtervezés szitokszónak számít, vallási és társadalmi korlátokba ütközik. Márpedig az amúgy is szegény földrész ennyi embert bizonyosan nem fog tudni eltartani, sőt, ami esetleg eddig úgy-ahogy működött - az infrastruktúra, az oktatás vagy az egészségügy terén - az is jó eséllyel összeomolhat. És akkor még nem is beszéltünk egy esetleges klímakatasztrófáról.

A Nílus völgyében jelenleg 1,4 milliárd ember él, elég, ha kimarad egy esős évszak, tíz millióan indulhatnak útnak. Ők lehetnek azok a klímamenekültek, akikkel kapcsolatban a világ rádöbbenhet végre a globális felmelegedés kézzelfogható következményeire.

További részletek a Figyelő 2016/19. számában.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.