brusszel


Pörög a jelzáloghitelezés a K&H-nál

Figyelő Online
2016.05.17  12:46   
mail
nyomtatás
Minden hatodik jelzáloghitelt a K&H folyósít
A lakossági hitelpiac egyik legfontosabb szegmense lesz a jövőben a jelzáloghitelezés a K&H szerint. A pénzintézet az év első két hónapjában az új folyósítású jelzálog- és lakáshitelek piacán egyaránt közel 15 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett. A K&H Bank várakozásai szerint a jelzáloghitel-piac 500 milliárd forintra hízhat az idén. „Az év első két hónapjában folyósított jelzáloghitelek összege 8,8 milliárd forint volt a K&H-nál, ami 38 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Csak februárban a folyósított jelzáloghitelek összege 62 százalékkal nőtt 2015 februárjához képest, és elérte a 4,2 milliárd forintot. Az átlagos hitelösszeg is tovább emelkedett és elérte a 7,4 millió forintot" - mondta Rajna Gábor, a K&H banki értékesítési hálózatért és a támogatásért felelős igazgatója.

Fókuszban a lakáshitelek
A múlt évben megkezdődött a lakáshitelpiac élénkülése: 2015 második felében a hivatalos jegybanki adatok szerint - a forintosítás hatását leszámítva - 36 százalékkal nőtt az új lakáshitel-szerződések értéke a magyar piacon. A piacbővülést mutatja az is, hogy - szintén az MNB adatai szerint - az új jelzáloghitel szerződéskötések volumene az idei első negyedévben másfélszer akkora volt, mint 2015 első negyedévében. A K&H szakemberei arra is felhívják a figyelmet, hogy a THM-ek az elmúlt 5 évben meredeken csökkentek, ez pedig szintén hozzájárulhat a jelzáloghitelek iránti kereslet élénküléséhez. A lakáshitelpiac növekedését segítheti elő az ingatlanpiac élénkülése, az új lakásfejlesztések megjelenése is. Bár a piac már megmozdult, de még várni kell arra, hogy az új lakások nagyobb volumenekben megjelenjenek a kínálatban. A megépült új lakások száma az idei első negyedévben is csökkent, igaz, a kiadott lakásépítési engedélyek száma megduplázódott. Nemzetközi összevetésben a lakásépítések GDP-arányos volumenét nézve is szükség lenne a növekedésre: az Eurostat adatai szerint Magyarország 2015 harmadik negyedévében a lista végén volt, egyedül Görögországot előzte meg. Kedvező azonban, hogy ingatlanpiaci várakozások szerint az adásvételek száma nő: az elmúlt 4 év legerősebb hónapja az április volt a közel 13 ezer lakástranzakcióval, ilyen ütem mellett az idei forgalom elérheti a 150 ezer adásvételt.

CSOK: élénkülő érdeklődés
A K&H tapasztalatai szerint a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) keretében felvehető konstrukciók iránt erős az érdeklődés. Februárban átlagosan 500 ügyfél tájékozódott a kedvezményes hitelekről a weboldalon, az igénylések száma pedig hónapról hónapra nő. Az év első két hónapjában 338 millió forint értékben futott be igénylés: a legtöbben használt lakás vásárlására, 26 százalék a 10 milliós támogatásra, 59 százalék pedig a meglévő gyermek után igényelte a támogatást. 73 százaléka az igénylőknek a CSOK mellé a kedvezményes hitelt is kérte. A K&H 20 ezer CSOK igénylésre számít 2016-ban országos szinten, ez 2 millió forintos hitelösszeggel számolva 40 milliárd forintot tehet ki - ha a 10 millió forintos CSOK aránya növekszik, akkor ez még több is lehet. „A CSOK növekedést eredményez majd a lakáshitelek és a támogatott hitelek piacán, hozzájárulhat az építőipar fellendüléséhez. Látni kell ugyanakkor, hogy a lakásépítésben várható élénkülés nem egyik pillanatról a másikra következik be: sok lakásépítési projekt még kezdeti stádiumban van, és hónapok kellenek ahhoz, hogy az új lakások megjelenjenek a piacon" - emelte ki Rajna Gábor. A K&H előrejelzése szerint az újlakás-építéseknél jövőre várható komolyabb fellendülés: 2017-ben a mostani szinthez képest a duplájára emelkedhet az új építésű lakások száma.

Segít a béremelkedés is
A lakossági jelzáloghitelek mellett az egyéb hitelek iránti keresletet is élénkítheti, hogy az idén jelentős, 6 százalék feletti reálbér-emelkedésre van kilátás. Ez növeli a háztartások pénzügyi mozgásterét, a korábbi éveknél alacsonyabb kamatkörnyezet pedig alacsonyabb hitelköltségeket eredményez.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.