brusszel


A célvonal előtt bukott el

Figyelő Online - Inotai Edit
2016.05.20  13:00   
mail
nyomtatás
BRAZIL VÁLSÁG OLIMIPA ELŐTT. Felfüggesztette államfői hivatalából a brazil szenátus Dilma Roussef államfőt. Nem is jöhetett volna rosszabbkor. Alig három hónap múlva kezdődik a riói nyár olimpia.
Ne jöjjenek ide, itt az életük is veszélyben forog - ezzel az üzenettel sokkolta követőit Rivaldo, az egyik legismertebb brazil világbajnok futballista. Rivaldo az Instagramon posztolta a bejegyzését, miután Rio de Janeiroban a bandaháborúknak egy 17 éves lány is áldozatul esett. Egyre csúnyább képet mutat a hazám, írta a focista, aki még azt is hozzátette: a közkórházak állapota tragikus és mindent áthat a korrupció.

Rivaldo bejegyzésének vélhetőleg kevés köze volt a politikai földinduláshoz, ami a héten elérte Brazíliát. Viszonylag ritkán történik meg, hogy három hónappal a világ legnagyobb sporteseménye előtt felfüggesztik hivatalából a vendéglátó ország államfőjét. Dilma Rousseff ellen már jó ideje tartott a politikai kampány, azzal vádolták, hogy 2014-ben újraválasztása előtt meghamisította a költségvetést, állami bankoktól kért pénzt, hogy csökkentse a hiányt. Azzal is meggyanúsították, hogy a Petrobras óriási olajvállalat támogatta a kampányát. Rousseff állítja, semmi alkotmányba ütközőt nem követett el, azon ritka politikusok közé tartozik, aki ellen korrupciós vádak nem is fogalmazódtak meg - ellentétben a brazil törvényhozás 60 százalékával, ennyi képviselő ellen zajlik ugyanis nyomozás ilyen-olyan vesztegetési, kenőpénzes és visszaélési ügyekben.

További részletek a Figyelő 2016/20. számában!

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.