brusszel


Klik-reform: túlburjánzó centralizáció?

Figyelő Online
2016.05.22  12:11   
mail
nyomtatás
Az MSZP szerint a kormány ebek harmincadjára juttatja az oktatást a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átszervezésével.
Kunhalmi Ágnes szocialista politikus, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta: a kabinet nem tanult a központosított rendszer hibáiból, és ahelyett, hogy lebontaná azt, "ötvenhat új Kliket" hoz létre.

Ötszáz önkormányzattól elveszik az iskolákat, összesen több mint ezerötszáz telephelyet, ezek állapota pedig még jobban leromlik majd, mert rossz gazdájuk lesz az állam - mondta az ellenzéki politikus.

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett, hogy a Kliket indulásakor igazi sikertörténetnek nevezték. Ehhez képest most már az intézmény névtábláját is leszerelték a Nádor utcai épületéről - jegyezte meg.

Kunhalmi Ágnes szerint noha a kormányzat azt ígérte, hogy a szervezeti egység létrehozásával hatékonyabbá válik az oktatási rendszer, maga Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ismerte be, hogy ez nem sikerült.

Az állam azonban "buta, erőszakos, tehetetlen", és a saját hibáiból sem tanul. Ahelyett, hogy visszaadná az önkormányzatoknak az iskolákat, hogy azok újra elnyerjék autonómiájukat, még durvább centralizációba kezd - mondta Kunhalmi Ágnes.

A politikus úgy fogalmazott: a központosított tervgazdaság nem működik, ha ugyanis működne, akkor továbbra is szocializmus lenne Magyarországon. A jelenlegi átszervezéssel a kabinet még egy lépést tesz a szocialista világrend újraalkotása felé - tette hozzá.

Az "ötvenhat új Klik" ugyanúgy adósságot termel majd, mint az eddigi intézményfenntartó, tehát semmi nem változik, már csak azért sem, mert a mostani költségvetésben is alultervezték a közoktatás finanszírozását - vélekedett. Rámutatott: hiányoznak azok az összegek, amelyeket az önkormányzatok tettek hozzá a rendszerhez.

A probléma a központosított logikával van. A Klik csődöt mondott, mint ahogy a Fidesz kormányzásának egésze is - szögezte le Kunhalmi Ágnes.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: KLIKMSZPKunhalmi

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.