brusszel


Javul a fizetési fegyelem

Figyelő Online
2016.05.23  12:20   
mail
nyomtatás
Évről évre nő a lejárat előtt fizetett számlák aránya, de a fizetési késedelem hosszában romló a tendencia a magyar vállalatok körében: idén az átlagos késedelem meghaladta a 22 napot, míg az elmúlt két évben 16 és 18 napos késéseket mértek az év első negyedévében - derül ki a Bisnode Magyarország Kft. elemzéséből.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott elemzés szerint jellemzően az első negyedévben tartják be legnehezebben a fizetési határidőket a gazdasági szereplők, de az idei év első hónapjaiban mégis javult a határidőre kifizetett számlák aránya: 67 százalék fölé emelkedett, míg tavaly 65, két évvel korábban pedig csak 62,5 százalék volt.

A fizetési feltételeknek való megfelelést az új Ptk. is támogatja, hiszen késedelmes fizetés esetén behajtási költségátalány címén 40 euró összeg számlázható ki az adósnak - mutat rá a Bisnode közleménye.

A leghosszabb fizetési határidővel továbbra is a vegyiparban, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása terén és a gépiparban lehet számolni, ahol meghaladja a 37 napot az átlagos számlafizetési határidő. A magasabb fizetési határidők ellenére viszont ezekben a szektorokban is vannak cégek, amelyek csúsznak a fizetésekkel, ugyanis a késedelem nélkül kifizetett számlák aránya náluk nem éri el a 65 százalékot.
A legtöbbet késő szektorok listáján szerepelnek a gépjármű-kereskedelem, továbbá a magán egészségügyi valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek. Ezekben az iparágakban 40 nap feletti az átlagos késedelem.

Az elemzés szerint a legalacsonyabb fizetési határidővel dolgozó ágazatok idén az első negyedévben az oktatás, közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás, bútorgyártás, művészet, szórakoztatás, valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás voltak átlagosan 14-17 napos fizetési határidővel.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.