brusszel


Jávor szerint fel kell lépni a szegregáció ellen, a DK Balog menesztését követeli

Figyelő Online
2016.05.26  14:23   
mail
nyomtatás
A Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti (EP-) képviselője szerint fontos döntés az Európai Bizottság (EB) részéről, hogy kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a roma gyerekek iskolai szegregációja miatt, ugyanis határozottan fel kell lépni a jelenséggel szemben.

Jávor Benedek az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: hivatalos értesítést küldött neki az EB arról, hogy tavaly januári panasza alapján kötelezettségszegési eljárást indítottak a magyar kormány ellen.

Az EP-képviselő szerint nem elfogadható és az unió jogával ellentétes, hogy a közoktatási törvény lehetőséget nyit közvetlen vagy közvetett szegregációra.

Hangsúlyozta: az ügyben nem az a legfontosabb, hogy Magyarországot minél előbb elmarasztalják, hanem hogy elejét vegyék a szegregáció lehetőségének. A törvények megváltoztatása önmagában csak szükséges, de nem elégséges lépés ebbe az irányba - tette hozzá, megjegyezve: fontosabb lenne, hogy a kormány olyan gyakorlatokat támogasson, amelyek hatékonyan segítik a roma gyerekek integrációját.
Úgy értékelt: a kabinetnek az elmúlt években minden jogi eszköze megvolt ahhoz, hogy hatékonyan lépjen fel a roma gyerekek szegregációja ellen, mégsem történt semmi, sőt épp ellenkező irányú erőfeszítéseket tapasztalt.

DK: Balognak távoznia kell

A Demokratikus Koalíció (DK) távozásra szólította fel Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, miután csütörtökön az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a roma gyerekek iskolai szegregációja miatt.

Niedermüller Péter EP-képviselő, a DK alelnöke közleményében azt írta: a magyar kormánynak immár papírja is van arról, hogy súlyosan diszkriminálja a roma diákokat, és kirekeszti őket az egyenlő oktatás lehetőségéből.
Az ellenzéki politikus szerint az iskolai szegregáció a diszkrimináció egyik legsúlyosabb társadalmi és gazdasági következménnyel járó formája. Úgy véli, Balog Zoltán miniszter többször nyíltan kiállt a szegregáció mellett, egy bírósági tárgyalásba beavatkozva és a jogszabályok változtatásával próbálta törvényesíteni a jogtalanságot; emellett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem hajtja végre a bíróságok szegregáció megszüntetésére vonatkozó ítéleteit, és folytatódik a roma gyerekek indokolatlan fogyatékossá nyilvánítása is.

 

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.