brusszel


Az elemzőket csak egy dolog lepte meg

Figyelő Online
2016.05.30  12:19   
mail
nyomtatás
Az uniós beruházások befejeződése miatt nem meglepetés a beruházások első negyedévi visszaesése, az építőipar 27,6 százalékos visszaesése és a 0,9 százalékos éves növekedést jelző GDP adat már előre sejteni engedte az elemzők szerint.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kommentárjában felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi négy évben a mostani volt a legrosszabb beruházási adat. Kedvezőtlennek tartja, hogy a vállalkozásoknál csaknem 5 százalékkal csökkent a beruházások volumene.

Kérdés, hogy a vállalati beruházásoknál egyszeri visszaesésről van-e szó vagy tartósabbá válik-e a folyamat. A szűkös munkaerőpiac miatt azonban több cég dönthet úgy, hogy beruházásokkal, gépekkel váltja ki a dráguló munkaerő egy részét és ezzel növeli hatékonyságát - mondta.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint újabb autóipari kapacitások kiépítésével a közeljövőben újra élénkülhetnek a beruházások, amit több vállalati felmérés is alátámaszt. A lakásberuházások jövőre már érdemben hozzájárulhatnak a beruházások növekedéséhez, így az idei év folytatásában mérséklődő visszaesésre, jövőre pedig a beruházások akár 5 százalék feletti növekedésére lehet számítani - mondta.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.