brusszel


Ipari termelői árak: megszólaltak az elemzők

Figyelő Online
2016.05.31  12:36   
mail
nyomtatás
Két hónapja mutatnak némi emelkedést az ipari termelői árak havi összevetésben, ami fordulat az energiaárak visszaesése okozta korábbi áresésekhez képest - mondta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek kedden.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölte: az ipari termelői árak áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva 0,1 százalékkal emelkedtek, a tavaly áprilisiakhoz képest 1,4 százalékkal csökkentek a márciusi 1,6 százalékos esés után. A belföldi értékesítés termelői árai az előző havival azonos szinten stagnáltak, és 4,7 százalékkal alacsonyabbak voltak a tavaly áprilisiaknál. Az exportárak 0,2 százalékkal emelkedtek egy hónap alatt és egy év alatt is. A feldolgozóipar exportárai áprilisban 0,3, tizenkét hónap alatt pedig 0,7 százalékkal emelkedtek.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője rámutatott: az ipari termelői árak alakulását azért fontos figyelni, mert indikátora lehet a későbbi inflációnak. Ha a termelőiár-index tartósan elkezd emelkedni, akkor ez előbb-utóbb begyűrűzik fogyasztói árak emelkedésén keresztül a reálgazdaságba.

Kiemelte: a havi index két hónapja emelkedik, februárban elérte a mélypontját, ez összefüggésben állhat azzal, hogy az olaj ára ismét 50 dollár körül van. Más nyersanyagok esetében is áremelkedés figyelhető meg a korábbi csökkenéssel szemben. A vállalatok magasabb termelési költséggel szembesülhetnek, ezért a hó/hó index emelkedése indult. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az éves mutató a bázishatás miatt továbbra is negatív lesz a következő hónapokban is.

Virovácz Péter szerint a fordulatra utalhat az is, hogy az Eurostat ipari vállalatokra vonatkozó felmérése szerint már több vállalat számít áremelkedésre, és kevesebb árcsökkenésre a következő hónapokban. Az ING vezető elemzője szerint a várt termelőiár-emelkedés azonban még mindig nem okoz érdemi árnyomást a fogyasztói árakban, mert a fogyasztás jelentősen le van maradva a válság előtti szinthez képest.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.