brusszel


Nagy bajban lehet a szemétszállítás az MSZP szerint

Figyelő Online
2016.06.01  15:00   
mail
nyomtatás
Az MSZP országgyűlési képviselője szerint a hulladékgazdálkodási rendszer ellehetetlenítése miatt néhány hét múlva a települések többségéről nem tudják majd elszállítani a szemetet a közszolgáltatást végző cégek.
Szabó Sándor szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, április 1-jétől kellene működnie a központosított hulladékgazdálkodási rendszernek, de az állami mamutcég, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. nem tudja ellátni számlázási feladatait.

Kifejtette: két hónapja csak ez a cég jogosult a közszolgáltatási díj beszedésére a lakosságtól, és ő osztja el a pénzt a szolgáltatást végző cégek között. A rendszer azonban nem működik, a cégek két hónapja nem tudják, mennyiért dolgoznak, és csak a jóindulatukon, gazdasági tartalékaikon múlik, hogy zökkenőmentesen biztosítják a szolgáltatást - mondta.

Szabó Sándor megjegyezte, a katasztrófa elkerülése érdekében az NHKV annyit tett, hogy pályázatot hirdetett a cégeknek az előlegre, de ez az összeg nem több mint az előző negyedév közszolgáltatási díjának 10-60 százaléka, ami nem elég a cégek működésére.
Véleménye szerint ha nem avatkoznak be a rendszerbe, akkor csődbe fognak menni a hulladékszállítást végző cégek.

Az ellenzéki politikus elmondta, a hulladékgazdálkodási rendszer problémáinak azonnali megoldására kedden frakciótársaival országgyűlési határozati javaslatot nyújtottak be a parlamentnek. Ebben egyebek mellett a problémák azonnali rendezését kérik, illetve az állami cég megszüntetését, a hulladékgazdálkodás visszaadását az önkormányzatoknak.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.