brusszel


Nem lesz Huxit a brexit után

Figyelő Online - Baka F. Zoltán - Inotai Edit
2016.06.05  09:01   
mail
nyomtatás
Magyarország jövője az Európai Unióban van - jelentette ki röviddel a Brexit-szavazás előtt Szijjártó Péter külügyminiszter. Komoly beruházások vannak készülőben a már itt megtelepedett nagyvállalatoknál, s ez javítani fogja a második félévben az év eleji rossz statisztikai mutatókat. Ember annyit nem egyeztet ellenzéki politikusokkal külgazdasági ügyekben, mint én - mondja a tárcavezető, aki örül, hogy a Wallis érdekeltsége is eximbanki hitelhez jutott. Nyáron Budapestre jöhet a Paks 2 finanszírozásában érintett Vnyesekonombank vezetője, akkor tisztázni lehet a Dunaferr-, és a Malév-ügy függőben lévő kérdéseit is.
- Ha bekövetkezik a Brexit, akkor lehetőség nyílik a Huxit-ra?
- Nem tudom, hányszor kell még elmondanunk, hogy Magyarország jövője az Európai Unióban van. Erős Magyarországot erős unió nélkül nem tudok elképzelni. Ezen a szövetségen mindkét fél nyer, az EU-nak és nekünk is hasznos.

- Nekünk különösen az, mert ki vagyunk szolgáltatva az unós támogatásoknak.
- Mi szerves részei vagyunk ennek a közösségnek. Az uniós források nem adományok, hiszen egyrészt Magyarország is fizet be az uniós kasszába, másrészt a csatlakozáskor születtek megállapodások, amiket betartottunk. A vámok lebontása vagy a piacaink megnyitása a megállapodás részét képezte. Arról nem is beszélve, hogy az uniós források jelentős része multinacionális vállalatokhoz került, ők is profitálnak tehát belőle.

- A legfrissebb GDP-adatok mégis azt mutatják, hogy erősen függ az uniós forrásoktól a magyar gazdaság.
- A források kétségtelenül fontos szerepet játszanak. A felhasználásuk kapcsán a kormány úgy döntött, hogy a 2014-2020-as időszakban azok hatvan százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre fordítjuk. Azonban az uniós tagságunk nem csak a pénzről szól. Integráns részei vagyunk az EU-nak, mert a csatlakozáskor ez volt a cél.

- Az eurózónába is ilyen elszántan szeretnénk integrálódni?
- Az alaptörvényünk világosan fogalmaz, a forint a magyar fizetőeszköz. Az elmúlt évek európai fejleményei azt mutatják, hogy csak akkor szabad bevezetni az eurót, ha mind az adott ország, mind pedig az eurózóna tökéletesen felkészült rá.

- Mi mikor leszünk felkészültek?
- Ez fontosabb kérdés annál, hogy tippelgessünk.

- Komoly befektetői tárgyalásokról hallani mostanában. Mi az, amit elárulhat ezekről?
- A feldolgozóipari kibocsátásunknak ma már 30,1 százaléka az autóiparból érkezik. Tehát az autóipar és az azt kiszolgáló elektronika, valamint a szolgáltató ágazatok azok a területek, ahol mi most kedvező esélyekkel tudunk indulni a befektetőkért folytatott öldöklő küzdelemben. Annyit mondhatok, hogy valóban komoly beruházások előkészületei zajlanak.

- Új szereplők érkeznek?
- Alapvetően már itt működő cégekről van szó. El kell mondani, hogy gyilkos harc folyik a világban a beruházásokért. Folyamatosan jelennek meg és válnak egyre erősebbé a vetélytársak, a beruházási igények ennek megfelelően egyre nagyobbak. Soha korábban nem kellett ennyit dolgozni egy-egy beruházásért, mint most. Példátlan rekord, hogy a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) tavaly 67 sikeres beruházás tárgyalásait tudta sikeresen lezárni. Ezek a beruházások 13 ezer új munkahelyet teremtenek.

További részletek a Figyelő 2016/22. számában.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.