brusszel


Ezért bízik az NGM Egyiptomban

Figyelő Online
2016.06.02  14:12   
mail
nyomtatás
Egyiptom nagy beruházásaiba, például a Szuezi-csatorna új ágának építésébe, az egyiptomi főváros megújításába, vagy az út- és vasút közlekedési infrastruktúra fejlesztésébe magyar cégek is bekapcsolódhatnak - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter Kairóban a magyar és egyiptomi vállalatok számára rendezett üzleti fórumon - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
Varga Mihály az Orbán Viktor miniszterelnök vezette delegáció tagjaként kétoldalú megbeszélést folytatott Amr al-Garhival, az egyiptomi kormány pénzügyminiszterével.
A miniszterelnöki látogatás apropóján megrendezett fórumon több mint 60 magyarországi vállalat képviseltette magát - tették hozzá.

Varga Mihály az üzletember találkozón kifejtette: a kormány iparfejlesztési programjával, az Irinyi tervvel összhangban a magyar-egyiptomi ipari kapcsolatok bővítésére elsősorban az egészségiparban, az infokommunikációs szektorban, az élelmiszeriparban, valamint a zöldgazdaság fejlesztésében láthatóak lehetőségek.

A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a vasúti járműgyártásra, ugyanis a Ganz Motor Kft. az elmúlt négy évben 40 millió euró értékben szállított forgóvázakat és pótalkatrészeket Egyiptomba. A miniszter ígéretesnek nevezte a gyógyszer- és egészségipari együttműködésben rejlő lehetőségeket is: már létrejött egy magyar-egyiptomi vegyesvállalat Ramadan Cityben, a DispoAmecor, amely különböző orvosi felszereléseket gyárt. Gyümölcsözőnek ígérkezik a kooperáció a Rába és egyiptomi partnere, az EAMCO között: a két vállalat tavaly szeptemberben szándéknyilatkozatot írt alá a nehéz- és speciális gépjármű-futóművek közös gyártásának lehetőségéről - ismertették.

Varga Mihály arról is beszámolt, hogy az egyiptomi kormány érdeklődik a magyar gazdaság fehérítésére tett lépések iránt. Mint mondta, az online pénztárgépek, valamint az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) bevezetésével kapcsolatos tapasztalatok cseréje a közeljövőben folytatódhat.

Az NGM közleménye kitért arra is, hogy Egyiptom stratégiai jelentőségű ország, rajta keresztül számos afrikai országba el lehet jutni. A két ország közötti kereskedelmi forgalom 2015-ben megközelítette a 300 millió dollárt, így Egyiptom már második éve a magyar áruk elsőszámú piaca az arab térségben. A magyar kormány arra törekszik, hogy ezt az eredményt megduplázza néhány éven belül.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.