brusszel


Tetőzik a horvát kormányválság

Figyelő Online
2016.06.07  12:45   
mail
nyomtatás
Bizalmatlansági indítványt nyújt be a nagyobbik kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) Tihomir Oreskovic technokrata miniszterelnök ellen - jelentette be Tomislav Karamarko miniszterelnök-helyettes, a HDZ elnöke keddi zágrábi sajtótájékoztatóján.
Karamarko a lépés egyik okaként a kormány működésképtelenségét jelölte meg. Másrészt szerinte nem kielégítő a viszony a két kormányzó párt és a miniszterelnök között.
"A legnagyobb kormányzó pártként úgy véljük, hogy a mi programunkat is végre kellene hajtani" - fogalmazott.
Horvátországnak egységre van szüksége, nincs ideje és türelme ahhoz, ami most folyik - hangsúlyozta. Kijelentette, hogy az állam érdekei fontosabbak az önös érdekeknél. "Még van idő egy új és komoly kormánytöbbség létrehozására" - tette hozzá.
Tihomir Oreskovic kormányfő múlt pénteken lemondásra szólította fel mindkét helyettesét. Oreskovic szerint a Tomislav Karamarko első miniszterelnök-helyettes és Bozo Petrov miniszterelnök-helyettes között kialakult vita és személyes ellentét túl nagy teher a kormánynak és az országnak. Míg Petrov, a kisebbik kormányzó párt, a Híd Függetlenek Listája elnöke hajlandóságot mutatott rá, hogy lemondjon, addig Karamarko a kérést azonnal elutasította, és kijelentette, hogy Tihomir Oreskovic nem élvezi többé a HDZ bizalmát.

A párt elnöksége később úgy döntött, hogy megpróbál új kormánykoalíciót létrehozni a parlamentben, mégpedig a Híd nélkül.
Sajtóértesülések szerint az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) támogatni fogja Oreskovic visszahívását, és azonnal kérni fogja a parlament feloszlatását is. Ahhoz, hogy a nemzetgyűlés feloszlassa magát, 76 szavazatra van szükség a 151 fős parlamentben, ugyanannyira, mint a miniszterelnök visszahívásához. Az SDP már júliusban kiírná az előre hozott választásokat, így szerintük már szeptemberbe megalakulhatna az új kormány.
A Jutarnji List arról cikkezett, hogy a leggyorsabb út a választásokig az volna, ha a parlament mielőbb feloszlatná magát, még mielőtt szavazna a miniszterelnök vagy a miniszterelnök-helyettes visszahívásáról. Így elkerülhető lenne, hogy a kormány bukása után Kolinda Grabar-Kitarovic államfő újra konzultációra hívja a pártokat az új kabinet megalakítása végett. Ebben az esetben az új miniszterelnök-jelöltnek 30 napja lenne rá, hogy biztosítsa a parlamentben a kormányzáshoz szükséges többséget, amennyiben azonban nem járna sikerrel, az államfő csak akkor írhatná ki az előre hozott választásokat.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.