brusszel


Kiszámítható infláció

Figyelő Online
2016.06.08  11:08   
mail
nyomtatás
Nem volt meglepetés a fogyasztói árak csökkenése, a májusi inflációs adat megerősítette a kormány várakozásait, miszerint az infláció az év végére sem lesz jelentős - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.
Balogh László a statisztikai hivatal által publikált májusi inflációs adatokat kommentálva hozzátette, hosszú hónapok óta az infláció nulla százalék körül mozog Magyarországon, a magyar gazdaság változatlanul visszafogott inflációs környezetben, enyhe inflációs nyomással szembesül.

A fogyasztói árak mérséklődésének okaként részben az éves összevetésben alacsony kőolajárat és a nyomott üzemanyagárakat említette, ami átgyűrűzik olyan szolgáltatásokba is, mint a szállítás és fuvarozás, tovább csökkentve az infláció mértékét. Az árak alakulásában szintén szerepet játszik az áfacsökkentés, így a sertéshús ára például csaknem 20 százalékkal csökkent - fejtette ki a helyettes államtitkár.

Megjegyezte, hogy a tavaszi fagyok miatt drágultak viszont a friss gyümölcsök, zöldségek.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy Európában szintén gyenge az infláció, így az importon keresztül is viszonylag kevés és alacsony inflációs nyomás éri a magyar gazdaságot.

Balogh László szerint jövőre a gazdasági növekedés felgyorsulása és az európai folyamatok erősödése növeli, az áfacsökkentés pedig csökkenti az infláció mértékét, egy nagyon visszafogott inflációs környezetet eredményezve. Úgy vélte, hogy az új adótörvények hatása idén még kevésbé lesz érezhető, 2017-ben azonban olyan alapvető élelmiszerek ára csökkenhet, mint a friss tej, tojás és csirkehús, emellett az éttermi szolgáltatás forgalmi adója (áfa) is mérséklődik.


Az infláció lassulását főként a fel nem dolgozott élelmiszerek éves árindexének májusi csökkenése okozta; a teljes inflációs ráta 0,4 százalékponttal, míg a maginfláció 0,2 százalékponttal mérséklődött az előző hónaphoz képest - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) májusi inflációs adatit értékelve szerdán.

A keresletérzékeny termékek szerepe az infláció alakulásában érdemben nem változott az utóbbi időben, míg a költségváltozásokra érzékenyebb élelmiszer és energiaárak - az elmúlt hónapok üzemanyagár-emelkedése ellenére - összességében továbbra is az árcsökkenés irányába hatottak.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.