brusszel


Beröffen a magyar gazdaság?

Figyelő Online
2016.06.08  12:17   
mail
nyomtatás
Pozitív meglepetést okozott az áprilisi 959 millió eurós külkereskedelmi többlet, a várakozásoknál magasabb eredmény akár a gazdasági növekedés gyorsulására is utalhat a következő negyedévekben az MTI által megkérdezett szakértők szerint.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy vélte: a külkereskedelmi adatok azt támasztják alá, hogy a GDP első negyedéves fékezése után a második negyedévben érdemben gyorsulhat. Az év hátralevő részében fennmaradhat az export növekedése, amit támogat az európai gazdaság lassú, de stabil növekedése, valamint az európai autóeladások dinamikus, egyes hónapokban kétszámjegyű emelkedése is.

Virovácz Péter, az ING Bank elemzője a kedvező külkereskedelmi adatot részben az áprilisban beindult ipari teljesítménnyel indokolta, mivel a magyar export jelentős része szorosan együttmozog az ipari termeléssel, lévén a multinacionális cégek termelésük mintegy 95 százalékát exportra értékesítik.

Megjegyezte: a keddi részletes, első negyedéves GDP-adatokból látható volt, hogy eddig az ipari teljesítmény húzta vissza az éves növekedést 0,9 százalékra. Ha beindul az ipari termelés, nőhet a nettó export és megint 2 százalék közelében lehet az éves növekedés - mondta.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.