brusszel


Átalakul a főváros kórházi ellátása

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2016.06.11  15:00   
mail
nyomtatás
SZUPERKÓRHÁZ DÉL-BUDÁN. Döntött a kormány: a XI. kerületben létesül az új budai fekvőbeteg centrum, ám a tényleges építkezés csak 2018-ban kezdődik el - értesült miniszterelnökségi forrásból a Figyelő.
Három millió idős, gondozásra szoruló beteggel számol a kabinet 2025-re, erre tekintettel szervezi át az egészségügyet. Lényegében ennek esik áldozatul a Péterfy Sándor utcai Kórház és a János Kórház. Már idén 2200-3000 ágy kerül át az egészségügyből a szociális ellátórendszerbe, 2020-ig pedig teljesen kivezetik a krónikus ellátási formát a kórházakból - tudtuk meg.

Nemcsak Budapesten, hanem minden megyében létesülnek szociális ellátó központok, finanszírozásukra több modellt dolgozott ki a szaktárca, s mint szakmai forrásaink mondták, elkerülhetetlen, hogy az ápoltak és hozzátartozóik önrészt, hozzájárulást fizessenek. A 2017-es költségvetésben egyébként 166 milliárd forinttal jut több az ágazatnak, ennek felét fordítja béremelésre a kormány, a másik feléből pedig megkezdődik az ellátás átszervezése. A legnagyobb változás a fővárosban lesz, ahol a szétszabdalt kórházi intézményrendszert integrálják. Három nagy központ lesz, ezek köré csoportosulnak a kisebb kórházak. Szinte biztos, hogy, hogy némely fekvő- és járó beteg intézményt végleg becsuknak, s a jövőben nem egészségügyi célokra hasznosítják.

BORULHAT A TERV
Múlt pénteken eldőlt, hogy lesz szuperkórháza Budapestnek, igaz, egyelőre csak egy, Dél-Budán, Kelenföldön épül meg. Emellett a kabinet döntése értelmében lesz egy ellátási centrum Észak-Pesten is, amelynek bázisa a Honvéd Kórház lesz, s egy másik, Dél-Pesten, a mostani Nagyvárad téri kórházak együttműködésével, de ide is terveznek új épülettömböt. Lapunkat egészségügyi szakmai források arról tájékoztatták, a szuperkórház legkorábban 2020-21-re készülhet el.

A tervezés és az előkészítés 2017 végéig tart, legkorábban a 2018-as országgyűlési választások évében kezdődhetnek meg az építési munkálatok. Kormányzati kalkulációk szerint a teljes átalakítás, s az új kórház megépítése 350-400 milliárd forintba kerül. Beszélgetőpartnereink hangsúlyozták: „a 2018-as országgyűlési választások sok mindent felülírhatnak, ha a Fidesz nem tud győzni, a terv kukába kerül, ám a budapesti intézményrendszert az ellenzéki pártok sem hagynák érintetlenül."

A fővárosban és környékén mintegy 4 millió ember él, biztonságos ellátásuk minimum 6-7 nagy kórház működését igényli - fejtegették szakértők lapunknak.
A kormányzati terv viszont „csak" 3 ellátási centrummal számol az új szuperkórházzal együtt. Igaz, ezek működését segíti 6-7 másik kórház.

További részletek a Figyelő 2016/23. számában.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.