brusszel


Így jött létre Magyarországon 11 ezer munkahely

Figyelő Online
2016.06.08  13:50   
mail
nyomtatás
Rekord szintet ért el Európában a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) mértéke 2015-ben. A lezárt projektek száma a megelőző évihez képest több mint tizedével nőtt, átlépve az ötezres számot, közel 218 ezer munkahelyet teremtve. Magyarországon több mint 11 ezer új munkahely jött létre FDI révén, ami több mint kétszerese a 2014-es értéknek.

Közép-Kelet-Európa országaiban közel négyszer gyorsabb ütemben nőtt a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) mértéke, mint a kontinens nyugati felén - derül ki az EY Global Investment Monitor elemzésének adatait, valamint 1469 nemzetközi döntéshozó megkérdezésén alapuló eredményeket összefoglaló Attractiveness Survey 2016 - Destination Europe kutatásából. Európa egészében tavaly 5083 projekt zárult le, ami a megelőző évit 14 százalékkal múlta felül. A kontinensen FDI-projektek révén létrejött 217,7 ezer munkahely pedig közel ötödével múlja felül a megelőző évi szintet.

Az évente elkészített felmérés szerint az FDI projektek több mint fele tavaly Európán belüli tranzakció volt. A közép-kelet-európai régió az új, FDI-on alapuló munkahelyek számából 50 százalékos arányban részesült tavaly. Összeségében az FDI volumene 39 százalékkal nőtt ebben a régióban, szemben a nyugat-európai 9 százalékos növekedési ütemmel.

Magyarországon tavaly 94 FDI-projektet zártak le, az így létrejött 11 741 új munkahely több mint kétszerese a 2014-es 4868-nak és több mint háromszorosa a 2013-as 3879-nek. Az új munkahelyek többsége az adott befektető itteni tevékenységének kiterjesztéséhez kapcsolódik. A hazai feldolgozóiparban 69 FDI-projekt zárult le tavaly, ezek összesen 10 675 munkahelyet hoztak létre, a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén pedig 15 projekt 941 új állást jelentett. Az aktív külföldi befektetők zöme, közel 60 százaléka nyugat-európai volt 2015-ben, míg majdnem ötödük az Egyesült Államokból származott.

„Az EY kutatása alapján számos területre érdemes figyelmet fordítania az európai cégeknek és államoknak, amennyiben az FDI-aktivitás fenntartására törekednek" - mondta Rencz Botond, az EY vezérigazgatója. „A következő években mindinkább a digitális iparágakra kerül a hangsúly a külföldi befektetők részéről, saját üzleti fejlődése szempontjából azonban csupán egy százalék nevezte fontosnak az Európai Bizottság által is támogatott digitalizációt. A globális felmérés jelzi ugyanakkor, hogy csökkent az európai tevékenységét kiépíteni, illetve bővíteni szándékozók köre. Míg a tavalyi jelentésben a válaszadók közel harmada tervezett európai befektetést, az idei adatok szerint alig több mint ötödük fogalmazott meg hasonló terveket" - tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.