brusszel


Adóügyileg nincs kibúvó a diákmunkásoknak sem

Figyelő Online
2016.06.09  12:12   
mail
nyomtatás
A diákszövetkezeti munkát kivéve a diákmunkások is teljesen ugyanolyan szabályok alapján dolgozhatnak, mint más munkavállalók.
A diákszövetkezeti munkát kivéve a diákmunkások is teljesen ugyanolyan szabályok alapján dolgozhatnak, mint más munkavállalók, áll a NAV közleményében, amit az Index idézett.

A diákok szülői engedéllyel 16 éves koruktól dolgozhatnak, szünidőben 15 éves kortól, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. Ha még nincs nekik, akkor ehhez adószámot kell igényelniük a NAV-tól a 16T34-es nyomtatványon. A NAV külön felhívja a figyelmet arra, hogy minden esetben ragaszkodjanak a diákok is az írásos munkaszerződéshez, amiben legalább a munkakör és az alapbér tisztázva van.

A munkaadónak a jövedelemről és a levont közterhekről mindeféleképp igazolást kell kiállítania a diákmunkás számra is. Már csak azért is, mert a diáknak következő évben szüksége szüksége lesz erre a NAV által készített személyijövedelemadó-bevallás tervezetéhez.

Az adóhatóság még azt is tanácsolja a diákmunkásoknak, hogy nézzék meg a navos adatbázisokban a leendő munkaadójukat. Ugyanis az adóhátralékos, a felfüggesztett, vagy épp a be nem jelentett embereket foglalkoztató cégeknek elég kockázatos dolgozni.
Kapcsolódó cikkek
Index
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.