brusszel


Megdobhatja a magyarok sörfogyasztását a foci Eb

Figyelő Online
2016.06.13  10:50   
mail
nyomtatás
A magyar sörfogyasztás várhatóan nő, Ausztriában pedig valószínűleg átmenetileg megáll a sörpiac zsugorodása, ez áll az Atradius hitelbiztosító ágazati elemzésében.
A piacvezető hitelbiztosító a magyar-osztrák Eb-csoportmérkőzés előtt összehasonlította a két ország ágazatának hitelkockázati pozícióit és az üzleti teljesítményhez kapcsolódó kilátásait. Az elemzés szerint a magyarországi italgyártás lekörözte az osztrák ágazatot az elmúlt három évben, de a foci Eb mindkét országban felpörgeti az élelmiszeripart és ezen belül az italgyártást is. Itthon kb. 2,5%-os lehet a sörpiac növekedése, míg Ausztriában az idén vélhetően nem csökken tovább a sörfogyasztás.

– „A magyar válogatott 44 éve nem játszott Európa-bajnokságon, és a csapat franciaországi szereplése nem csak a szurkolóknak öröm, hanem a magyar gazdaságra is jótékony hatással lesz” – mondta Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója.

A hitelbiztosító elemzése szerint az élelmiszeripar a magyar gazdaság egyik legfontosabb ágazata: a termékgyártás területén a második legnagyobb munkaadó, és egyben a harmadik legnagyobb termelő. Ez az iparág állítja elő az ország teljes ipari termelésének több mint 10%-át. Az élelmiszerexportból származó bevétel nagy szerepet játszik abban, hogy Magyarország külkereskedelmi mérlege összességében pozitív. Az utóbbi időben az export lett az éves összesítésben 10,7%-kal bővülő szektor fő motorja, amit jól illusztrál, hogy a belföldi értékesítés mindössze 4,8%-kal nőtt. A legfontosabb exportcikkek a zöldségek és gyümölcsök, valamint a hús- és tejipari termékek. Az export 90%-a az Európai Unió országaiba irányul.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.