brusszel


11-13 százalékot bukunk a munkaerőhiányon!

Figyelő Online - Halaska Gábor
2016.06.14  16:00   
mail
nyomtatás
Elképesztő mértékben csökkenti a termelő szektor árbevételét a munkaerő-piaci krízishelyzet. A kellő számú dolgozó hiánya miatt a termelőcégek bevétele a lehetségesnél 7-8 százalékkal kisebb, az elvándorlás pedig további 4-5 százalékos bevételkiesést okoz az iparban - derült ki a Figyelő hetilap és a Tréning Kerekasztal közös, keddi konferenciáján
Szabó Csaba, a Tréning Kerekasztal ügyvezetője nyitotta meg a konferenciát: legfontosabb megállapítása az volt, hogy krízishelyzet van ma a magyar munkaerő-piacon. Elmondása szerint nagyobb cégek HR csapatai Kárpátalját, Erdélyt, a Vajdaságot, de még Szerbia északi részét is bejárják szakemberek, sőt betanított munkások után kutatva. A cégvezető szerint jelenleg ugyanis a magyar termelő iparban évi 7-8 százalékos árbevétel kiesést jelent, hogy nincsen elegendő munkaerő, további 4-5 százalékot pedig az elvándorlás okozta csökkenés.

Lencsés Gergő, a GE Power & Water veresegyházi gyárának vezetője (és a GE Hungary Kft. ügyvezető igazgatója) igazán élvezetes és tartalmas nyitóelőadást kerekített a Figyelő hetilap és a Tréning Kerekasztal közös, keddi konferenciájára, amely amúgy a „Fiatalok a vezetésben" címet viselte.

Lencsés Gergő egyébként nyolc éve, mindössze 30 évesen kapott lehetőséget arra, hogy a világ legnagyobb megújuló-energiához kapcsolódó termelőüzemének felépítését koordinálja Vietnamban. Ez után hívták vissza - négy éve, 34 évesen - a GE veresegyházi gyárának vezetésére. (Ez az üzem a harmadik legnagyobb hazai gyár, évente mintegy 1500 milliárd forintnyi termelési értékkel.)
Gergő egyébként a tréningszakmai konferencia vendégserege számára is számos hasznosítható ötlettel, témával járult hozzá a színvonalas, jóval több, mint 100 szakmabelit megmozgató eseményhez. Szerinte például a tapasztalat szerepét nem csak az átlagemberek, de még a HR szakma gyakorlói is túlértékelik.

Feltette a kérdést: vajon milyen tapasztalata volt annak a 40 ezer mérnöknek, akik az Apollo Holdra szállási programját valósították meg a hatvanas években? Ráadásul ma 3-5 évre sem lát előre senki, így a klasszikus munkatapasztalatok nagyon fontosak ugyan, de szerepüket át kell értékelni. A fiatal kollégák ráadásul nyitottabbak, mert például elfogadják, hogy nem tudhatnak mindent. Emellett vannak vízióik, amikben hisznek; nagyobb kockázatot is vállalnak, hiszen jobbá szeretnék tenni a világot.

A menedzser három pontban foglalta össze fiataloknak szóló tanácsait:
- Dolgozz keményen, és törekedj a tökéletességre!
- Az eredményeidre fognak emlékezni, arra, amit megtettél, ami megkülönböztet a többiektől; nem pedig a tudásod vagy a képességed számít!
- Karriered elején vállald a nagy kihívásokat!

A rendezvényen számos további szekció foglalkozott a vezetéstudomány, a tréning szakma legújabb eredményeivel. Ezekre egy későbbi írásunkban hamarosan visszatérünk.

Az e héten lezajlott konferenciánkról bővebben itt:
/cikkek/433495--fiatalok-a-vezetesben----reszletes-program-es-idobeosztas

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.