brusszel


A kincstárhoz kerülnek az önkormányzati számlák

Figyelő Online - Cseke Hajnalka
2016.06.17  12:26   
mail
nyomtatás
KISKORÚSÍTOTT TELEPÜLÉSEK. A kormány még rövidebb pénzügyi pórázra fogja a településeket. Az állam 580 milliárd forintnyi önkormányzati betétet venne ki a bankokból - erősítették meg a Figyelőnek települési pénzügyi vezetők.
Informálisan arról tájékoztatták az önkormányzatok pénzügyi vezetőit a Magyar Államkincstár (MÁK) munkatársai, hogy készüljenek, mert 2017. január 1-től az önkormányzatok számlavezetése átkerül az államkincstárhoz - értesült lapunk. Eszerint megszűnhetnek a települések bankszámlái, elkerülnek azok a kereskedelmi bankoktól.

„Feltehetően egy rakás önkormányzati hitel azonnali visszafizetési kötelezettsége élesedik, hiszen a hitel egyik feltétele gyakran a hitelező banknál történő számlavezetés. Ezzel együtt megszűnik az éven belüli folyószámlahitel igénybevételének lehetősége is, ami sok alulfinanszírozott vagy alacsony adóbevétellel rendelkező önkormányzatot sodor kiszolgáltatott helyzetbe" - tájékoztatta a Figyelőt Berkecz Balázs, az Együtt elnökségi tagja. A politikus kérdésesnek tartja, mi lesz azon kevés önkormányzat vagyonával, amelyek jelentős megtakarítással rendelkeznek, ugyanis a MÁK vélhetően ezeket a megtakarításokat is elnyeli.

ÚJRA LEJTŐN
A Figyelő kereste a MÁK-ot, lapzártánkig azonban nem reagáltak. Áprilisban azonban a kincstár fennállásának 20. évfordulóján tartott budapesti nemzetközi konferencián lényegében erről beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Az átalakításhoz szükséges informatikai és egyéb feltételek megteremtése már elkezdődött. Ha kiépül a rendszer, a kincstárnál vezetik majd a települések fő számláit, s az állami támogatásokat, normatívákat is ide utalják. De szó van arról is, hogy később az önkormányzati vállalkozások és intézmények számlavezetése is átkerül.

További részletek a Figyelő 2016/24. számában.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.