brusszel


Átlagosan 150 millió forintot tettek be a vállalkozásokba

Figyelő Online
2016.06.16  13:53   
mail
nyomtatás
Mintegy 3,8 milliárd forint értékben fektettek be kockázati tőkét 26 vállalkozásba az első negyedévben Magyarországon, az átlagos befektetési összeg 154 millió forint volt - közölte a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint nőtt a befektető kedv az előző negyedévekhez képest, erre utal a magas aktív befektetői szám, 13 alapkezelő fektetett be idén január-márciusban. A teljes befektetett összeg ugyan alacsonyabb, mint 2015 hasonló időszakában - akkor 36 vállalkozás kapott 8,6 milliárd forintot - de így is komoly aktivitást mutat - írták.

A befektetett tőke döntő része, 83 százaléka startup fázisban lévő vállalkozásokhoz került, arányaiban ezen a téren nincs különbség tavalyhoz képest. A teljes befektetett összeg fele első körös befektetés volt - míg 2015-ben ez 90 százalékot tett ki -, a másik fele pótlólagos forrásként érkezett a cégekhez. A tőkejuttatás csaknem 80 százaléka olyan vállalkozásoknak jutott, amelyek első körös befektetéseit tavaly kapták - írták.
Az idei első negyedévben az összes tőkebefektetés 64 százalékát - szektoronként több mint 700 millió forintot - a fogyasztói szolgáltatások, üzleti és ipari szolgáltatások, valamint biotechnológia szektorba fektették be.

A közlemény idézi Krausz Zoltánt, a Central-Fund Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. befektetési igazgatóját, aki elmondta: a befektetők és a cégek szempontjából különösen örvendetes, hogy a kihelyezett források mintegy fele pótlólagos finanszírozás. Ez egyrészt jelzi az első körös befektetések sikerességét, hiszen a pótlólagos finanszírozás bevonásának feltétele az eredményes üzleti működés - tette hozzá.
Az 1991-ben alapított HVCA a magántőke és kockázati tőke szektor érdekeit képviseli Magyarországon.

Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.