brusszel


Pazarlás! Az íz vagy a forma számít?

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.06.19  12:25   
mail
nyomtatás
A becslések szerint az Európai Unióban évente hatalmas mennyiségű élelmiszer, 88 millió tonna kárba vész.
Egy új cseh kampány, a Zachraň Jidlo kezdeményezés azt a célt tűzte ki, hogy valamelyest csökkentse az élelmiszerpazarlást a Cseh Köztársaságban.

Jelentések szerint a gyümölcsök és a zöldségek ötödét esztétikai okok miatt már azelőtt a szemétbe dobják, mielőtt az eljutna a boltok polcaira.

A kezdeményezés képviselője, Adam Podhola szerint a „Én készen állok” kampány középpontjában a mezőgazdasági élelmiszerveszteségek állnak. A gyümölcs- és zöldségfélék közel 20 százalékát a szupermarketek esztétikai okokból visszautasítják, illetve a szigorú előírások miatt eleve nem is kerülnek oda, holott minőségükkel semmi baj nincs.

A kampány szervezői erre a problémára szeretnének megoldást ajánlani, egyidejűleg pedig felhívni rá a vásárlók figyelmét. „Az apró burgonyáról, a túl nagy karfiolról vagy a görbe sárgarépáról beszélünk, az olyan termékekről, amelyek nem tűnnek tökéletesnek, de ízük kifogástalan” - mondja Adam Podhola.

A kampány vezetői megkérdezték a szupermarketeket, van-e olyan fogyasztói réteg, amelynek tagjai megvásárolnák az ilyen gyümölcsöt vagy zöldséget is, esetleg csökkentett áron. A válasz az volt, hogy a cseh vásárlók az ilyen cikkeket nem igénylik.

Adam Podhola úgy véli, ez nem így van. „A vásárlónak nincs választási lehetősége. Rá szeretnénk venni az áruházláncokat, adjanak módot a kevésbé tökéletes termékek vásárlására is. Jelenleg aláírásokat gyűjtünk annak bebizonyítására, hogy létezik ilyen kereslet és nem szabad, hogy a nem tökéletes küllemű zöldség-és gyümölcs kárba vesszen.”
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.