brusszel


A dolgok internete az idén belép az életünkbe

Figyelő Online
2016.06.20  14:42   
mail
nyomtatás
Az Internet of Things (IoT), vagyis a dolgok internete 2016-ban egyre több hétköznapi területen is elterjed. A technológia mostanra jutott el olyan fejlettségi szintre, ahol már nem csak fejlesztőmérnökök, hanem a hétköznapi felhasználók is találkozhatnak vele.

Az Intel szerint az idén a legkülönbözőbb területeken használható, a dolgok internetén alapuló szolgáltatások debütálnak világszerte. Az EMEA-régióban az Intel nyolc inkubátorháza segíti a feltörekvő technológián alapuló konkrét termékek és szolgáltatások kialakításában a legkülönbözőbb iparágakban tevékenykedő cégeket. A vállalat IoT-inkubátorházai az Egyesült Királyságban, Németországban, Svédországban, Izraelben, Oroszországban, Írországban, Dubajban és Törökországban működnek. Tavaly az Intel a Ciscóval és a Deutsche Telekommal közösen Challenge Up! címmel IoT-val foglalkozó startup cégek számára akcelerátorprogramot is hirdetett, amelyen 12 vállalkozás munkáját segíti, ezek egyike egy olyan technológiát fejleszt, amely képes valós időben mutatni egy ember vércukorszintjét. A nagy sikerre való tekintettel a program 2016-ban is folytatódik.

Ami két éve még elképzelhetetlen volt, az ma már nem az

Ha két évvel ezelőtt valaki egy gyártónál azt javasolta volna, hogy egy hétköznapi eszközbe építsenek olyan intelligens funciókat, mint például a karbantartást előrejelző képesség, kollégái valószínűleg értetlenkedtek volna az ötlet kapcsán. Most, az IoT közismertté válása után már kedvezőbben ítélnék meg az ötletet, a vállalatok ugyanis egyre inkább felismerik, hogy a hétköznapi tárgyak hálózatba kapcsolásával növelhetik hatékonyságukat, költséget takaríthatnak meg, és könnyebbé tehetik munkájukat is.

A Gartner elemzőcég jóslatai szerint az idei évben világszerte 6,4 milliárd darab hálózatra kapcsolt eszköz lesz használatban, ami 30 százalékos növekedést, jelent a tavalyi évhez képest - mindennap 5,5 millió új eszköz kapcsolódik az internetre. A Gartner előrejelzései szerint a 2020-ra az IoT-t használó eszközök száma eléri majd a 20,8 milliárd darabot.

Nem csak a high-tech cégek járnak jól az IoT-vel

Arra, hogy az IoT nem csupán a technológiai ipart fogja megváltoztatni, remek példa a magyar fejlesztésű SmartVineyard, az Intel Global Challenge startup-versenyén a legjobb tíz fejlesztés közé bekerült csúcstechnológiás szőlőőr-eszköz, amely precíziós szenzoraival hatékonyan érzékeli a szőlőtőkéket fenyegető fertőzéseket és megbecsüli, monitorozza azok terjedését is.


A dolgok internetére kapcsolódó eszközök közül egyre több támogat felhőtechnológiákat, és tesz lehetővé széleskörű adatgyűjtést és ezek elemzését. A Yanzi nevű ingatlankezelő cég például Intel Quark minilapkákkal szerelt eszközök segítségével az irodaépületek helykihasználtságától kezdve a világítás használatáig a legkülönbözőbb adatokat tudja begyűjteni, amelyek segítségével jelentős költségcsökkentést ért el. Egy másik cég, a Keenen tehenek etetésére használható berendezéseket gyárt: IoT-alap fejlesztésekkel 25 százalékkal tudta növelni az állatok hozamát.

Még a vécében is segít a dolgok internete

Ugyancsak a dolgok internetét használják a Patina Lighting cég lámpatestei, amelyek a kívülről beeső fény mennyiségének megfelelően kapcsolnak be vagy ki, illetve állítják saját fényerejüket. Ezzel a megoldásban egy gyárban vagy raktárban, ahol akár több százezer lámpa van felszerelve, jelentős mennyiségű energiát lehet megtakarítani.


A londoni Heathrow repülőtér kettes terminálján az Intel technológiájával szerelték fel a mellékhelyiségeket, ahol szenzorok segítségével az emberek megfigyelése nélkül lehet adatot gyűjteni az azokat felkereső utasok számáról, így biztosítva a takarítás folyamatosan magas színvonalát.


A jelenlegi trendek azt mutatják, hogy a mesterséges intelligenciák fejlődésével az eszközök képesek lesznek kijavítani hibáikat, önállóan cselekedni, és fejleszteni képességeiket, végső soron pedig lehetővé teszik majd teljes okos városok kialakítását is.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.