brusszel


Őrült játékkal csoportelső Magyarország

Figyelő Online
2016.06.22  20:30   
mail
nyomtatás
A magyar labdarúgó-válogatott 3-3-as döntetlent ért el Portugália ellen, így öt pontjával csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe a franciaországi Európa-bajnokságon.
Bernd Storck szövetségi kapitány együttese vasárnap Toulouse-ban az E csoport második helyezettjével, Belgiummal vagy Svédországgal találkozik. Portugália három döntetlenjével harmadikként zárt, s így Horvátországgal csap össze a 16 között. A magyarok Gera Zoltán gyönyörű lövésével a 19. percben szereztek vezetést. A ferencvárosi támadó 37 évesen és 61 naposan a magyar válogatott történetének legidősebb, az Eb-k történetének második legidősebb gólszerzője lett az osztrák Ivica Vastic mögött. A portugálok Nani révén a 42. percben egyenlítettek. A második félidőben bő negyedóra alatt négy gól esett: Dzsudzsák Balázs duplájára mindkétszer Cristiano Ronaldo válaszolt. A portugálok legnagyobb sztárja 17. Eb-meccsén lépett pályára, ezzel pedig - a francia Lilian Thuramot és a holland Edwin van der Sart megelőzve - egyedüli rekorderré vált, illetve elsőként négy kontinensviadalon is eredményes volt. Magyarország a két csapat 11. meccsén negyedik döntetlenjét elérve is nyeretlen maradt Portugália ellen.



MTI Fotó: Illyés Tibor

Nem éppen öldöklő iramban kezdődött a találkozó, de ez érthető is, mivel 31 fokos hőségben játszottak a csapatok. Eleinte a portugálok futballoztak fölényben és mivel letámadásaik eredményesek voltak, nem sokat volt a labda a magyaroknál. Az ellenfél nem engedte azt sem, hogy Király a kirúgásokat a 16-os két oldalán felálló védőknek passzolja. Ugyanakkor az első komolyabb magyar támadás éppen egy hosszú kirúgás után ment végig a pályán, amely végül szöglettel zárult. A portugálok ugyan meddő mezőnyfölényben játszottak, de egyáltalán nem találtak rést a magyar védelmen, ötlettelen volt a játékuk a 16-os előterében. Kizárólag Ronaldo szabadrúgásánál kellett komoly védést bemutatnia Királynak. Az újabb magyar szöglet után pedig Gera védhetetlenül lőtte ki a bal alsó sarkot. Ez kissé megfogta a riválist, a magyarok hosszabb ideig meg tudták tartani a labdát, amit a közönség ollézással jutalmazott, Elek pedig akár meg is duplázhatta volna az előnyt. A játékrész végére fokozódott a portugál nyomás, amit előbb egy lesgól jelzett, majd egy szép Ronaldo-Nani összjáték már szabályos találattal zárult. A folytatás azonnal Dzsudzsák szabadrúgásgóljával indult, ez pedig igazi nyíltsisakos küzdelmet idézett elő: a kitámadó portugálok sok területet hagytak a magyar kontráknak, így húsz percen belül rengeteg helyzet volt mindkét oldalon, amelyekből négy gól született igazságos eloszlásban. A portugálok két év után kaptak ismét kettőnél több gólt.

A csapatok 3-3 után sem álltak le, egy újabb veszélyes és gyors magyar ellentámadás végén például Elek a jobb kapufát találta el. Az utolsó húsz percre viszont ismét fölénybe kerültek a portugálok, záporoztak a lövések és fejesek Király kapujára, különösen a góljai által felszabaduló Ronaldo volt elemében, de ő és társai is rendre célt tévesztettek, így a magyarok őrizték a bravúros eredményt az Eb eddigi egyik legjobb meccsén. Az utolsó percekre már Portugália is visszavett, megelégedett a biztos továbbjutást érő döntetlennel, ugyanis egy esetleg bekapott újabb góllal kiesett volna, így Storck tanítványai kedvükre passzolgathattak hátul akár Királyt is játékba vonva, ezáltal a lefújásig már nem is változott az eredmény. "Fantasztikus mérkőzés volt, a játékosok végig hittek magukban, még egy ilyen erős csapat ellen is.

Szerencse is kellett az eredményhez, de ilyen a foci" - mondta az M4 Sportnak Bernd Storck. "A korábbi két mérkőzésen nyújtott teljesítményünkre még egy lapáttal rátettünk, még jobban tudtunk összpontosítani. Ez egy álom" - tette hozzá.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: foci ebfutball

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.