brusszel


Brexit vélemény: Csökkenhetnek az EU-s források

Figyelő Online
2016.06.27  17:00   
mail
nyomtatás
Mint minden piac, az ingatlanpiac is lassulással reagál a bizonytalanságra, mivel a tranzakciókat a jövőben bíztató kilátások motiválják, különösen a jövedelemtermelő ingatlanok vonatkozásában - véli Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum vezető elemzője.

Az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint a háztartások kivárhatnak, ami a tranzakciószámok esésében és az árak növekedési ütemének lassulásában, vagy árcsökkenésben is megmutatkozik. A Brexitre elsőként a pénzügyi és a tőzsdék reagáltak negatívan, ugyanakkor a font 31 éves negatív rekordot döntött a dollárral szemben, ami az országot - és különösen a külföldiek körében kedvelt londoni ingatlanokat - még megfizethetőbbé teszi, ez akár keresletnövekedést is jelenthet. Kérdés, azonban, hogy mit várnak a befektetők, érdemes lesz-e most bevásárolniuk. 

Nálunk is inkább kedvezőtlen hatással lehet a Brexit, hiszen jelentős uniós fejlesztési források csökkenhetnek az egyik nagy befizető távozásával, azonban ennek pontos mértékét nehéz megjósolni, ahogy azt sem, hogy a kilépés, illetve annak hatásai a magyar háztartások bizalmát a lakásbefektetések iránt mennyiben rontja le - teszi hozzá az Otthon Centrum szakértője.

Az elmúlt évek során elmaradtak a külföldi vevők a budapesti lakáspiacról, legalábbis a kétezres évtized eleji nagy lelkesedés alábbhagyott. Részben mert jelentős veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni azok a főként ír és spanyol befektetők, akik hazájuk EU csatlakozása nyomán hirtelen megugró lakásárakra alapozva, Magyarországon is hasonló növekedésre spekulálva, vásárolták a fővárosi lakásokat, főként a belvárosban. Tavaly és idén az Otthon Centrum tapasztalata szerint a külföldiek részaránya nem érte el az 5 százalékot, ezen belül a britek részesedése nem volt meghatározó.

A lakásvásárlásokat egyrészt az alacsony kamatszint, másrészt a korábbi években elhalasztott vásárlások mozgatják leginkább, ebben nem látunk lényegi változást és nem várunk jelentős visszaesést sem.

Ahol esetleg már rövidebb távon kedvezőtlen hatás érezhető lesz, az az angol font gyengesége miatt elmaradozó angol turisták, akik meghatározó színfoltjai voltak a belvárosi bulinegyednek. A rövidtávú bérbeadásra ez kedvezőtlen hatással lehet, ami a bérleti hozamokat érintheti kedvezőtlenül.

Az angol elemzők már a népszavazás előtti várakozások között említették, hogy a kilépést támogatók győzelme esetén kialakuló bizonytalanság lassítani fogja az ingatlanpiacot, mert a vevők elbizonytalanodnak, és elhalasztják vásárlásaikat amíg nem látható, hogy a kilépés pontosan milyen hatással lesz a Egyesült Királyság gazdaságára.

A bizonytalanság okozta azt is, hogy a londoni tőzsdén jegyzett társaságok között a lakásépítő cégek papírjai zuhantak a legnagyobbat. Amennyiben beigazolódnak a jóslatok, miszerint a nagy pénzügyi cégek munkatársaik jelentős részét költöztetik át Londonból Frankfurtba és Párizsba, az London kereskedelmi ingatlanpiacát is megrengetheti.

A Royal Institution of Chartered Surveyors az elmúlt félévben több elemzésben is rámutatott, hogy a Brexit kedvezőtlenül fogja érinteni a lakáspiacot az Egyesült Királyságban, azonban ez hosszabb távon nem jelenti azt, hogy a most különösen Londonban megoldatlan megfizethetőségi problémát kezelni fogja. Nagyon sok minden attól fog múlni, hogy a következő hónapokban milyen tárgyalási menetrenddel, milyen feltételekben állapodnak meg az EU és a brit vezetők. Bár a pillanat hangulata esetleg kemény nyilatkozatokra sarkallja a feleket, a gazdasági racionalitás azt sugallja, hogy senkinek sem érdeke a gazdasági megállapodások gyökeres felborítása. A RICS elemzése szerint májusban csökkentek a lakáspiaci tranzakciók, de ez minden nagy hatású referendum előtt így szokott lenni. A közepes és alacsonyabb árkategóriákban, ahol a külföldi vásárlók a szigetországban sem meghatározó arányban vannak jelen kisebb hatással számol a RICS is.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.