brusszel


Fico: hibát követtek el az EU alapító országai

Figyelő Online
2016.06.28  16:30   
mail
nyomtatás
Hiba volt, hogy az Európai Unió (EU) alapító országai az új tagországok részvétele nélkül tartották meg a brit népszavazás utáni egyeztetésüket - jelentette ki Robert Fico, a pozsonyi törvényhozás európai ügyekért felelős bizottsága előtt kedden. A szlovák kormányfő a kétnapos brüsszeli EU csúcsra történő elutazása előtt, kormánya álláspontját ismertette a parlamenti bizottság előtt.
Robert Fico az unió alapító országainak külön megtartott egyeztetését bírálva hangsúlyozta: hibát követnek el az unió régi tagországai, ha azt hiszik, hogy csak ők szabhatják meg az unió haladásának irányát, mert ezekben a kérdésekben közös döntésre van szükség.
"Hiba volt, hogy sor került az unió alapítóinak találkozójára, s azon az új országok nélkül egyeztettek. Közösen kell tárgyalnunk" - idézte a Sita slovák hírügynökség a szlovák miniszterelnök kijelentését. Szlovákia átesett már az átalakítási folyamatokon, és tapasztalatainak köszönhetően bizonyos problémákra máshogy tekint - tette hozzá Robert Fico, aki felidézte: országa széleskörű egyeztetésre tett javaslatot Európa jövőjét illetően.
A szlovák kormányfő a parlamenti bizottság előtt megismételte a múlt csütörtöki brit népszavazás eredményének - a brit EU-tagság feladásának - nyilvánosságra hozatala után kifejtett véleményét, miszerint a britek döntését nem tragédiának, hanem a valóságnak tartja. Hozzátette: az reakció volt az unió "csődhöz közelítő" politikájára.
"El kell fogadni (a brit döntést). Az volt a polgárok válasza az EU politikájára, amely sok kérdésben a csőd felé halad" - szögezte le Robert Fico, megjegyezve: erre az állapotra megoldást kell találni, mert ha elmaradnak a válaszok a kihívásokra, az hozzá fog járulni a válság folytatódásához.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.