brusszel


Olyanok, mint a Kreml

Figyelő Online - Dózsa György
2016.07.04  09:00   
mail
nyomtatás
FOCIHULIGÁNOK. Itt az új hullám, az államilag támogatott orosz huliganizmus.
A téma iránt érdeklődők régóta tudják, hogy az orosz és a lengyel focihuligánok nagyon kemények. A nemzetközi porondra azonban eddig nem nagyon léptek ki. A francia foci eb-n azonban megjelentek az oroszok. Az Orosz Labdarúgó Szövetség és a sportminiszter közleményben kért bocsánatot, miután jól megverték az angol szurkolókat. A hivatalos nyilatkozatok között azonban akadt olyan is, amely „igazi férfinak" nevezte a rendbontókat.

„A '70-es, '80-as éveken mindenki meghajolt az angol huligánok előtt" - mondta a BBC tudósítójának Alekszej, aki a Moszkvai CSZKA kemény magjához tartozik. „Most azonban más idők járnak már, és a huligánok is mások" - tette hozzá.

SZUBKULTÚRA
Az angolok főleg azt sérelmezték, hogy az oroszok úgymond a rendes szurkolókat támadták meg, nem a huligánokat. Ez szokatlan, új húzás, hisz az íratlan törvények szerint két huligán tábor előre egyeztetett helyen és időben egymást veri péppé. A mezei meccsre járókat békén hagyják, semmi dicsőség nincs nyápic fiatalok és pocakos középkorúak ütlegelésében - legalábbis eddig ez így volt.

Az orosz huligánok új hulláma fiatalabb, jobb kondiban van, és elszántabb, mint nyugati kollégáik többsége. Sokan közülük jártasak az ökölvívásban, vagy más harcművészetben. Egészséges életmódot folytatnak, például nem isznak, s ez fontos része a szubkultúrájuknak - magyarázza Andrej Maloszov, újságíró, az Orosz Szurkolók Egyesülete egyik alapítója. Az angolok hajlamosak arra, hogy leigyák magukat, s így lelassulnak, reflexeik eltompulnak.

További részletek a Figyelő 2016/26. számában.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.