brusszel


MLP: a briteknek menniük kell

Figyelő Online
2016.06.29  14:42   
mail
nyomtatás
A Magyar Liberális Párt helytelennek és károsnak tartja, hogy Nagy-Britannia csak szeptemberben kérelmezi az Európai Unióból való kilépést.
A párt külpolitikai szakértője a brüsszeli EU-csúcs eseményeit elemezve úgy látta, hogy ez csak a bizonytalanságot erősíti. Azt szorgalmazta, hogy lehetőség szerint minél hamarabb zárják le a folyamatot. Szent-Iványi István szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, azon sem szabad gondolkodni, hogy az Egyesült Királyság milyen feltételekkel maradhatna az EU tagja. Szavai szerint a liberálisok sajnálják a brit kiválást, de egy ilyen népszavazás után Nagy-Britannia soha többé nem lehetne az unió konstruktív tagja, a bennmaradás "inkább növelné, mintsem csökkentené" a bajt.

Hangsúlyozta, továbbra is úgy tekintenek Nagy-Britanniára, mint akikkel közösek az értékeik és az érdekeik. Kiemelte, hogy az Egyesült Királyság továbbra is a NATO tagja, Magyarországon a brit cégeknek körülbelül kétezer vállalatban van tulajdonrésze, miközben több százezer magyar dolgozik a szigetországban. Biztosítani kell, hogy sem a gazdaság, sem a munkavállalók vagy az állampolgárok érdekei ne sérüljenek - nyomatékosított.

A politikus helytelenítette, hogy az EU-csúcson a visegrádi országok (Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Csehország) az Európai Bizottság (EB) jogkörének korlátozását sürgették, Varsó pedig a bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek a menesztését kérte. Ehelyett arra szólította fel a magyar kormányt, hogy tartózkodjon "az unió további rombolásától".

Szent-Iványi István egyúttal szolidaritását fejezte ki az az isztambuli terrortámadás áldozatai és azok hozzátartozói felé. A politikus azt mondta, hogy az Iszlám Állam gyalázatos gyáva merényletet követett el, és mindent meg kell tenni, hogy a szervezet eltűnjön.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.