brusszel


Tokaji tőke

Figyelő Online - Szirmai S. Péter
2016.06.30  08:25   
mail
nyomtatás
A kezdeti hurráoptimizmus után csalódás és értetlenség övezi a tokaji fejlesztési programot, mert a vártnál lassabban érkezik az ígért 100 milliárdos forrás. A kabinet vette az adást, hamarosan új kormányzati döntések és kormányközeli befektetők érkezése várható.

Potom 600 ezer forintnak megfelelő összegért, 1480 angol fontért kínálta Londonban Szepsy István mádi pincészete a 2007-es eszenciáját az idei Botrytis Forumon. Ez a legdrágább Tokaji amióta a kabinet 2014-ben kiemelt fejlesztési térséggé nyilvánította a borvidéket. A terv szerint 2020-ig mintegy 100 milliárd forint érkezik majd a helyi gazdaság fellendítésére, és az összeg lázba is hozta az ott élőket. Főleg a borászokat, mert - ha már Bor-vidék Tokaj Hegyalja Nemzeti Program lett a kezdeményezés neve - az nekik is hozhat a konyhára, de egyelőre nem így lett. A beígért forrás nagy részét e helyett a piacon ügyetlenkedő állami Tokaj Kereskedőházra pántlikázta a kabinet, ami békétlenséget, csalódást okozott. A kormánynak szemlátomást elege lett abből, Tokaj-Hegyalja ügye hamarosan újra a kabinet asztalára kerül, új döntések várhatók.

A hírek szerint másokat is lázba hoztak a hegyaljai reformok. A helyiek tudni vélik, hogy a már szőlőbirtokos fideszes politikusok, befektetők után Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-vállalkozó tokaji gazda is lesz, megveszi a Dereszla Pincészetet (bár ezt az érintett lapzártánkig nem erősítette meg). Andy Vajna pedig állítólag a Tokaj-Hétszőlő felé kacsingat, amely alól egy törvénymódosítás kihúzhatja az 1991-ben 99 évre használatra kapott területet. A kormánybiztos-vállalkozó májusban lapunknak is azt mondta, lehet, hogy vesz egy tokaji szőlészetet-borászatot.

További részletek a Figyelő 2016/26. számában!

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.