brusszel


Kommunikációs csörtét vállalt a kormány

Figyelő Online
2016.07.03  09:03   
mail
nyomtatás
Az állami földek értékesítése a magyar földművesek érdekeit szolgálja, megalapozatlanul állította ennek ellenkezőjét Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján - szögezte le az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében a Földművelésügyi Minisztérium (FM).
Sallai R. Benedek a leendő földtulajdonosok számát illetően továbbra is tévesen tájékoztatott, hiszen a legfrissebb adatok szerint az árveréseken és a 3 hektár alatti földek értékesítése során immár közel 30 000 földműves szerezhetett tulajdont - írta az FM. Hozzátették: míg a képviselő "érdekeltségek" és "cégek" tulajdonszerzéséről beszélt, addig a valóság az, hogy az árveréseken csak a szigorú jogszabályi feltételeknek megfelelő természetes személyek vehetnek részt.

"Pontos adatok alapján megállapítható, hogy minden harmadik magyar földműves vásárolt földet az értékesítési programban. Az árverési vevők átlagosan 41 hektáros parcellákat szereztek, és az új tulajdonosok közel 40 százaléka fiatal gazda." - tájékoztatott a tárca.

A "Földet a gazdáknak" program további sikere - írták -, hogy a gazdák kedvezményes kamatozású államilag támogatott hitelből is tudnak földet vásárolni, érdemi segítséget nyújtva a magyar földművesek gazdasági pozícióinak megerősítéséhez.

Mivel több mint 10 ezer adásvételi szerződés esetében nem telt le a 60 napos kötelező kifüggesztési időszak, vagyis nem dőlt el, hogy ténylegesen ki szerezheti meg az adott földterület tulajdonjogát, így megalapozatlan és hiteltelen Sallai R. Benedek szájából minden olyan kijelentés, amely "érdekeltségek", illetve bizonyos személyek tulajdonszerzéséről beszél.

A képviselő azon állítása sem igaz - hangsúlyozta az FM -, hogy nem lesz több árverés, hiszen július 31-ig folyamatosak az árverések, ahogy a 3 hektár alatti földek megvásárlására is augusztus közepéig lehet ajánlatot tenni.

A tárca felhívta a figyelmet arra, hogy a teljes földárverési folyamat transzparens, nyilvános, ahogy a földhivatali adatok is, így bárki tájékozódhat majd az ingatlan-nyilvántartásból a földek új tulajdonosairól.

Sallai R. Benedek a pénteki sajtótájékoztatón a privatizáció aljas, csúnya befejezésének nevezte a földeladásokat, az állami termőföldek "kijátszását a fideszes haveroknak", szerinte állítását bizonyítja az is, hogy a kormány nem folytatná a termőterületek árverezését.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.