brusszel


Mégsem söpri el Junckert a Brexit?

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.07.03  16:34   
mail
nyomtatás
Az euroszkeptikusok a Bizottság elnökét hibáztatták a Brexit miatt.
A VoteWatch pénteki jelentése szerint annak ellenére, hogy euroszkeptikus csoportok távozásra szólították fel, az Európai Parlament képviselőinek többsége támogatja, hogy Jean-Claude Juncker maradjon az Európai Bizottság elnöke.

Az Európai Parlament szélsőjobbos csoportja, a „Nemzetek Európája és Szabadság” felszólította Junckert, hogy a kilépés mellett döntő keddi brit népszavazás miatt mondjon le hivataláról. A felszólítást támogatta „A Szabadság és a Közvetlen Demokrácia Európája” az euroszkeptikus csoport, amely soraiban tudja Nigel Farage pártját, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártját.

A legtöbb brit konzervatív Európa Parlamenti képviselő, akik az Európai Konzervatívok és Reformisták csoportjához tartoznak, tartózkodott. A képviselők 81 százaléka azonban a VoteWatch elemzése szerint elutasította a Juncker távozására irányuló felszólítást. Az Európai Néppártból, amelynek Juncker is tagja, mindössze egyetlen képviselő szavazott a kezdeményezés mellett.

Junckert a közelmúltban támadta a cseh külügyminiszter, Lubomir Zaoralek is, aki azt mondta, hogy a korábbi luxemburgi miniszterelnök „nem a megfelelő személy ennek a feladatnak az ellátására.”


Jean-Claude Juncker (MTI fotó)

A VoteWatch jelentéséből kitűnik, hogy a cseh koalíciós kormány pártjai által delegált európai parlamenti képviselők is Juncker lemondása ellen szavaztak.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: BrexitJunckerEU

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.