brusszel


Monopoly a Hop On Hop Off piacon?

Figyelő Online - Kocsis Erika
2016.07.12  12:15   
mail
nyomtatás
Élet-halál harc kezdődött a budapesti Hop On Hop Off piacon, azután, hogy a Fővárosi Közgyűlés zárt ülésen döntött: olyan közbeszerzést írnak ki, amely monopolhelyzetet teremthet. Szakemberek szerint a döntéssel meg kellene várni a Magyar Turisztikai Ügynökség új turizmus stratégiáját.
A Hop On Hop Off piacon is az unortodoxia kerülhet előtérbe azután, hogy a Fővárosi Közgyűlés, június 8.-án zárt ülésen, arról határozott, hogy a menetrend szerinti városnéző buszok üzemeltetését, közbeszerzéssel, hosszúttávú koncesszió keretében, 20 évre, egy szolgáltató nyerheti el. Így - a világ turisztikailag sikeres nagyvárosaival ellentétben -, a jelenleg négyszereplős piacon, 2017 január 1-től Budapesten már csak egy társaság tevékenykedhetne. A másik három szolgáltató akár több évtizedes anyagi és szellemi befektetései kárba vesznének. A turisztika területén tevékenykedő szakemberek informálisan ehhez azt tették hozzá, hogy a BKK-nak, a tenderkiírással, az új követelményrendszer megfogalmazásával mindenképpen életszerű lenne megvárni, amíg a turizmus szakmai irányításáért felelős új szervezet, a Magyar Turisztikai Ügynökség is megjelenik új turisztikai stratégiájával, amihez a hop on hop off piaci szabályozásnak is illeszkednie kell.

A budapesti városnéző buszok piaca évi 1,5 milliárd forintos, ahol jelenleg négy társaság működik: a Program Centrum Kft., a Mr. Nilsz Kft., a City Tour Hop On Hop Off Kft. és a City Sightseeing Kft. akik együtt, évi 50-60 milliót fizetnek a BKK-nak a megállók használatáért. A Fővárosi Önkormányzat azért tervezi a piac átrendezését, mert ettől nagyobb bevételt vár, miközben a monopol helyzettel, a városban jelenleg küzdelmet folytató jegyárúsok helyzete is rendeződne. Emellett, a főváros, a városnéző buszok számának csökkentésével a levegőszennyezettségét is csökkenteni kívánja. A budapesti városnéző busz piac döntő többségét képviselő három szereplő azonban, egyetértve azzal, hogy szükség van a piacának megújítására, a szolgáltatási színvonal növelésére, korábban sajtótájékoztató keretében is kifejtette: ellene vannak a monopóliumnak. Szerintük a jelenlegi négy szereplővel is elérhetőek a főváros által megfogalmazott célok.

A Program Centrum kft. már több, mint másfél évtizedes múltra tekint vissza, a 10 éves, magyar tulajdonú Mr. Nilsz Kft. kft, a világ 120 városában jelen lévő City Sightseeing hálózat magyar franchise partnere, a Big Bus-okat üzemeltető City Sightseeing kft. pedig olyan nemzetközi cég, amelyik a világ 19 városában üzemelteti jellegzetes buszait. Ez a három cég azt kezdeményezte, hogy a piac újraszabályozását tervező BKK, a tender kiírása előtt folytasson minden érintett szereplővel szakmai egyeztetést. Már csak azért is, mert a jelenlegi szabályozás mellett, amikor a cégek legfeljebb egy évre kapnak működési engedélyt, felelősen nem lehet hosszútávra tervezni. De egy új, hosszútávra szóló, egységes szabályozással, a négy szereplős piacon is csökkenteni lehetne a buszok számát, modernizálni lehetne a gépparkot és növelni a szolgáltatási szintet. Ehhez az is alapot adna, hogy egy rendezett piacon a jelenlegi, a nyugat-európai átlaghoz képest rendkívül alacsony jegyárak emelésére is lehetőség nyílna.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.