brusszel


Jól megy az euróövezetnek

Figyelő Online
2016.07.15  14:42   
mail
nyomtatás
Az euróövezet a világ többi részével folytatott kereskedelemben 24,6 milliárd eurós többletet halmozott fel májusban, ami több mint 34 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbi 18,3 milliárdnál - derül ki az Eurostat adataiból
Az első becslés szerint a 19 országot tömörítő eurózóna exportja éves összevetésben 2 százalékkal, 167,4 milliárd euróra nőtt, az import viszont 2 százalékkal, 142,8 milliárd euróra esett.
Az idei első öt hónapban a kivitel értéke 826,6 milliárd euró volt, nagyjából stagnált, a behozatalé pedig 3 százalékkal, 721,3 milliárd euróra mérséklődött, így a kereskedelmi mérleg 105,3 milliárd euró többlettel zárt, szemben az egy évvel korábbi 85,9 milliárd euróval.
Az euróövezeten belüli kereskedelem értéke 139,4 milliárd eurót tett ki májusban, 1 százalékkal növekedett az egy évvel korábbihoz képest, míg január-májusban 1 százalékkal, 705,5 milliárd euróra emelkedett.

Az egész Európai Uniót tekintve a világ többi részével folytatott kereskedelemben az uniós export értéke májusban éves összehasonlításban 2 százalékkal, 142,7 milliárd euróra, míg az importé 3 százalékkal, 136,3 milliárd euróra zsugorodott. A mérleg többlete 6,4 milliárd eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 5,8 milliárd euróval.
Január-májusban az uniós kivitel 4 százalékkal, 699 milliárd euróra, a behozatal pedig ugyancsak 4 százalékkal, 689,5 milliárd euróra csökkent. A mérleg többlete 9,5 milliárd euró volt, szemben az egy évvel korábbi 10,5 milliárdos szufficittel.
Az Európai Unión belüli kereskedelmi forgalom értéke éves összevetésben májusban 1 százalékkal, 252 milliárd euróra, az első öt hónapban pedig 1 százalékkal, 1281,1 milliárd euróra növekedett.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.