brusszel


200-nál is több új park épülhet Prágában

Figyelő Online - Csepi Lajos
2016.07.17  14:41   
mail
nyomtatás
A cseh fővárosban 1,2 millió lakos él, jelenleg 714 park van, azonban nem egyenletesen oszlanak el a város területén.
Prága városa azt tervezi, hogy újjáépíti elhagyatott zöld övezeteit és látogatóbarát parkokat hoz létre belőlük, az új, modern negyedekben pedig vadonatúj parkokat létesít. A következő évben akár 207 park épülhet.

A Lidove noviny (LN) napilap cikke az új Városfejlesztési Terv tartalmáról ír, amelynek végrehajtása 2020-tól kezdődik meg. Parkokból főleg a Vltava folyó jobb partján van nagy hiány.

Prágában 125 olyan terület van, amelyet „nagyvárosi dzsungelnek” is nevezhetünk, mert zöldek ugyan, de teljesen el vannak hanyagolva és a sűrű, magára hagyott bokrokban gyakran hajléktalan emberek laknak.

„Meg kell őrizni ezeknek a helyeknek a természetes jellegét. Pillanatnyilag itt nem lehet babakocsival közlekedni, nincsenek sétautak és az emberek félnek bemenni. Mi figyelmet akarunk fordítani ezekre a területekre és azt akarjuk, hogy valami végre történjen velük” mondta Eva Cervinkova, a Városháza Tervezési-és Fejlesztési Intézetének képviselője.

Eva Cervinkova elmondta, hogy a 125, gyakran barna mezős „nagyvárosi dzsungel”, összesen 1,324 hektáron terül el és a város területének 2,5, a beépített területnek pedig 4,4 százalékát foglalja el.

Prágában, ahol 1,2 millió lakos él, jelenleg 714 park van. Első látásra ez elegendőnek tűnik, gond azonban, hogy nem egyenletesen oszlanak el a városban. Az Intézet elemzést készített a parkok állapotáról, amelyből kiderült, hogy elsősorban a jobb-parti kerületek, Vrsovice, Nusle, Karlin, Prosek és Strasnice vannak rossz helyzetben. A bal parton Holesovice térségében kevés a zöldfelület, a város keleti részén pedig kevés utat szegélyeznek fák.

„A Városfejlesztési Tervbe épített javaslataink szerint a barna övezetekben és a használaton kívüli területeken parkokat, helyenként pedig új házakat és utcákat kell létesíteni” - mondta Eva Cervinkova.

A terv nem jelent biztosítékot arra, hogy a javasolt 207 park valóban megépül. Célja csupán az, hogy megjelölje az erre alkalmas területeket.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: Prágapark

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.