brusszel


Tavasszal kezdődik a budapesti kórházreform

Figyelő Online - Nógrádi Tóth Erzsébet
2016.07.18  10:50   
mail
nyomtatás
Két ütemben valósul meg a fővárosi gyógyintézeti rendszer reformja. A kormány egyetlen szuperkórház helyett három csúcsintézményt hoz létre. Az első ütemben 235 milliárd forintot költenek az ágazatra.
Az ország valamennyi szegletéből javarészt a fővárosi országos intézetekbe küldik a legsúlyosabb betegeket. Ezekben néhány kivétellel a korábbi évtizedekből eredő lepusztult állapotok uralkodnak. A kivételek, köztük az állami vagy egyházi kézben lévő intézmények a fenntartóiknak kisebb-nagyobb fejlesztéseket köszönhettek, ám az önkormányzatokhoz tartozók többsége az 1970-es évek nagyobb beruházásainak szintjén maradt. Nem hozott változást számukra az előző európai uniós költségvetési ciklus sem, hiszen a magyar egészségügynek 2007 és 2013 között infrastruktúra-fejlesztésre juttatott 440 milliárd forintból javarészt a vidéki egészségügyi intézetek újulhattak meg. A főváros és Pest megye a magasabb GDP miatt az EU-s szabályok alapján nem részesedhetett a forrásokból. Így szakadt ketté az intézményrendszer: a vidéki kórházak, szakrendelők és mentőállomások megszépültek, hozzájutottak a legmodernebb orvosi eszközökhöz.

Bevált a vidéki rendszer

„A 440 milliárd forint értékű uniós pénz 11,7 százalékát kapta csak meg a főváros és Pest megye, pedig az ország lakosainak egyharmada itt kap egészségügyi ellátást. Ezért belátható, hogy nagyon gyorsan lépnünk kell, hiszen a rossz körülmények már-már a betegellátást veszélyeztetik” – mondta lapunknak Cserháti Péter, a fővárosi egészségügyi intézményrendszer fejlesztési koncepciójának kidolgozásával megbízott miniszteri biztos. A javaslatok elkészültek, amelyek megvalósításáról a napokban döntött a kormány.

„A 2011-ben elfogadott Semmelweis-terv szolgált alapul a megyei egészségügyi intézményi struktúra kialakításához, amelyben nyolc nagy térségre osztották az országot. A szisztéma bevált, ezért ezt alkalmazzuk a fővárosban is” – avat be a részletekbe a miniszteri biztos. A vidék egyes térségeiben háromszintű ellátórendszer működik. A „szuperkórházak” az ellátás olyan centrumai, amelyekben az év minden napján, minden gyógyító szakmában a legmagasabb szinten képesek ellátni a betegeket. Ezeket egészítik ki a megyei és városi gyógyintézetek, valamint a speciális feladatokat ellátó társkórházak.

A térségi szisztéma életképességének jó példájaként említi Cserháti Péter a „szupercentrumként” működő Pécsi Tudományegyetemet, amely köré szerveződik Baranya, Somogy és Tolna megye betegellátó intézményrendszere. A klinikák, a megyei és a városi kórházak mellett korszerűsítették a mentőállomásokat is, és megszervezték a betegek szükségleteihez igazodó, folyamatosan működő ügyeleti és sürgősségi rendszert. „Nem kell bolyongania a betegeknek, a mentők, a háziorvosok, de többnyire maguk a páciensek is tudják, milyen betegséggel hová kell fordulni” – szögezi le a miniszteri biztos.

A teljes cikk a Figyelő 2016/28. számában olvasható!
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.