brusszel


LMP: megbukott az "összeszerelő üzemekre építő" gazdaságpolitika

Figyelő Online
2016.07.19  17:20   
mail
nyomtatás
Az LMP értékelése szerint a kormány "összeszerelő üzemekre építő" gazdaságpolitikájának csődjét és a magyar emberek "legrútabb elárulását" jelenti az a terv, amely szerint külföldi vendégmunkásokat hívnának be Magyarországra a szakképzett munkaerő hiánya miatt - mondta Szél Bernadett
Az LMP politikusa szerint Orbán Viktor és kormánya a saját csapdájába esett, hiszen azt tűzték ki célul, hogy Magyarország az alacsony bérekkel versenyezzen a világpiacon, a magyar emberek viszont úgy döntöttek, hogy ilyen bérekért nem akarnak dolgozni, ezért sokan külföldön találtak munkát.

Az LMP szerint ugyanakkor ebben a helyzetben a külföldi munkaerő behívása nem megoldás, hanem a magyar emberek "legrútabb elárulása" lenne.
Szél Bernadett szerint a kormánynak és a Fidesznek négy "fő bűne" van, amivel tönkretették a foglalkoztatást: aránytalanul és egyoldalúan támogatták a külföldi nagyvállalatok magyarországi letelepedését, bevezették az egykulcsos adót és megszüntették az adójóváírást, nem emelték a közalkalmazotti béreket és tönkretették az oktatási rendszert.

Úgy vélte: ha ezen a négy ponton nem változtat a kormány, akkor Magyarországon gazdasági összeomlás következik be.
Az LMP ebben a helyzetben úgy véli, hogy mielőbbi béremelésre van szükség, a közszférában is, emellett a párt adómentessé tenné a minimálbért, csökkentené az élő munkára nehezedő terheket, minőségi reformot javasol a szakképzésben, illetve hátrányos helyzetűekre célzott felnőttképzési programokat és állami bérlakásprogramot hozna létre.
Szél Bernadett kérdésre válaszolva közölte: közérdekű adatigénylést nyújtanak be, hogy kiderüljön mennyibe került a kormány új plakátkampánya. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány egyoldalú üzenetekkel befolyásolja a magyar választópolgárokat.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter euróbevezetésről szóló nyilatkozatával kapcsolatban az LMP társelnöke úgy vélte: amíg a magyar átlagbér a német minimálbér alatt van, addig csak álmodozni lehet erről a kérdésről. Szerinte azonban Magyarország felzárkózás helyett még a saját régiójától is leszakad a bérek tekintetében.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.