brusszel


Van élet az EU után

Figyelő Online - Gyévai Zoltán, Brüsszel
2016.07.23  09:00   
mail
nyomtatás
BARROSO A GOLDMAN SACHNÁL. Bizottsági tisztviselők lázadtak fel José Manuel Barroso, előző elnök zsíros szerződése miatt, és méltó büntetést követelnek. A Bizottság exelnöke az elsők egyike lehet, aki anyagilag profitál a Brexitből.
Van az a pénz, amiért korpásodik az ember haja - mondta egykor Prokopp Dóra tévés műsorvezető. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság előző elnöke is nyílván mérlegelte döntésének a következményeit, amikor vélhetően nem aprópénzért mindössze néhány nappal a brit EU-tagságról rendezett referendumot követően elfogadta a Goldman Sachs, amerikai befektetési bank állásajánlatát. A Bizottságot 2004 és 2014 között irányító elnökre a pénzintézet londoni központjában a nemzetközi műveletekért felelős, végrehajtói jogkörökkel nem rendelkező elnökként és tanácsadóként számítanak. Azért kapja majd a fizetését, hogy új munkaadója a lehető legkisebb veszteségekkel ússza meg a Brexitet.

MEGESZIK A DISZNÓK

A most 60 esztendős Barroso leszerződtetése, elsősorban megbízójának nem éppen makulátlan múltja miatt hatalmas vihart kavart. A korábbi portugál miniszterelnök esetében is előjött a korpa szó, de egészen más kontextusban. „Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók" - nagyjából ez volt az általános reakció. Nem mintha az Európai Bizottság korábbi tagjainak a magánszektorba zsíros állásokba való elszerződése ritkaságszámba menne. A Corporate Europe Observatory (CEO) nevű, lobbitevékenységet nyomon követő szervezet kimutatása szerint a 2014-ben leköszönt második Barroso-bizottság kilenc egykori tagja jelenleg az üzleti szférában keresi a kenyerét.

További részletek a Figyelő 2016/29. számában.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.