brusszel


Kis cég nagy dobása

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2016.07.28  09:00   
mail
nyomtatás
Jól hasít a jegybanknál egy kis békéscsabai vállalkozás: legyen szó többmilliárdos fővárosi ingatlanok értékbecsléséről vagy a székházban működő büfé átalakításának felülvizsgálatáról, a Leszing Kft. minden feladatra alkalmasnak tűnik. A tulajdonosról az a hír járja, hogy jóban van Mészáros Lőrinc egyik stabil építőipari konzorciumi partnerével.
Ahogy arra számítani lehetett, a Magyar Nemzeti Bank minden tekintetben rendjén valónak tartja a jegybankhoz kötődő ingatlanvásárlások menetét. Lapunk július közepén írt arról, hogy a szocialista politikusok által megszerzett hivatalos papírok alapján több furcsaság is jellemezte az évekkel ezelőtti ingatlanvételeket (Nagyvonalú megrendelő az MNB - 2016/27. szám). Magyarázatra szorult például, hogy az ajánlatban szereplő árhoz képest miért két és félszer nagyobb összegért készítette el egy békéscsabai székhelyű cég, a Leszing Kft. az értékbecslést az Úri utcai ingatlan esetében.

Akkor az MNB-hez is fordultunk kérdéseinkkel, a válaszok pedig időközben meg is érkeztek. Ezekből - nem meglepetésre - kiderül, hogy a jegybank nem talál kifogásolnivalót az ügymenetben. Mint írják: „A kiválasztási folyamatunk mind a szakmai, mind a számszaki szempontokat súlyozottan veszi figyelembe, ezáltal törekszünk a legmegfelelőbb ajánlatot benyújtó partnerrel szerződést kötni." Rögzítették továbbá, hogy az MNB minden esetben alacsonyabb áron vásárolta meg az ingatlanokat, mint amit a szakértői értékbecslő megállapított. Vagyis a Leszing Kft. szerinti ingatlanértéknél olcsóbban jutottak hozzá a létesítményekhez. Számokra lefordítva: a tiszaroffi Borbély-Kúria esetében nettó 41 millió, a Kálmán Imre utca esetében nettó 9 millió forinttal magasabb összeg szerepelt a szakértői papírokon, mint amennyit később kifizetett a jegybank az eladónak.

További részletek a Figyelő 2016/30. számában.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.